Интелектуалаци из Србије и региона потписали Апел подршке Ани Лалић и Динку Грухоњићу

Бета 25.03.2024

Група од 80 интелектуалаца и јавних личности из Србије и региона упутила је данас "Апел за слободу јавне речи и критичког мишљења" у којем су захтевали од међународне заједнице да заштити животе новинарке Ане Лалић и новинара и професора Динка Грухоњића из Новог Сада.

Потписници апела су навели да су "озбиљно забринути за животе критичких гласова у Србији, услед појачане репресије власти Александра Вучића". "Пропаганда председника Вучића је таргетирала и изложила беспримерној хајци, новинара и професора Филозофског факултета у Новом Саду Динка Грухоњића и председницу Независног друштва новинара Војводине Ану Лалић. Лажирањем и монтажом снимака и интензитетом позива на линч, њима је озбиљно угрожена безбедност. Лалић и Грухоњић су и до сада били критични према режиму, али су последње таргетирање и позиви на линч послужили, као парадигма, у циљу ућуткивања свих опозиционих гласова", пише у апелу.

Оцењено је да је реч о бруталној и антицивилизацијској кампањи против Динка Грухоњића и Ане Лалић, која се служи "Путиновим методама" и прети да ескалира.

"Скрећемо пажњу ЕУ и САД да је организована кампања мржње и позива на линч против Динка Грухоњића и Ане Лалић, само почетак сценарија који следи као резултат све већег приближавања Вучића режиму у Москви. Због тога, позивамо међународну заједницу да спречи председника Вучића да спроводи унутрашњу репресију и да му јасно стави до знања да више неће толерисати насилничко и антидемократско понашање, као и да ће наставак и продубљивање ауторитарних пракси изазвати последице", истиче се у апелу.

Додаје се да је кључни циљ режимске пропаганде да критике на рачун корумпиране и недемократске власти, прикаже као западну кампању против српског народа, док истовремено Вучићева власт покушава да се обрачуна са свим домаћим критичким гласовима, посебно пред београдске изборе које јавности представља као националне јер ће они одлучити у "којим правцем ће Србија кренути".

Апел су потписали, између осталих, Соња Бисерко, Зоран Вулетић, Лазар Лазић, Сташа Зајовић, Александар Краус, Јелица Минић, Љиљана Латиновић, Ненад Чанак, Александар Оленик, Тамара Никчевић, Бојан Костреш, Весна Пешић, Светислав Басара, Рада Трајковић, Сеад Турчало, Миодраг Влаховић, Никола Самарџић, Дубравка Стојановић, Борис Варга, Павле Секеруш, Александар Бошковић, Ђокица Јовановић, Олга Манојловић Пинтар, Миливој Бешлин, Петар Жарковић, Павел Домоњи, Лула Микијељ и други.

(Бета, 03.25.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Друштво, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања