Израел и Палестинци: Рођаци заробљених Израелаца ухапшени на протесту због прекида преговора у Гази

Поједини чланови породице и активисти блокирали су кавезима главни пут, захтевајући да Хамас ослободи таоце.

BBC News 27.03.2024  |  Јоланде Нел - ББЦ Њуз,
Реутерс
У протестима испред седишта израелске војске у Тел Авиву ухапшено је око 300 људи

Међу ухапшенима на протесту у Тел Авивум због неуспелих преговора о примирју и ослобађању талаца између Израела и палестинске екстремистичке групе Хамас, наводно су били и рођаци једног Израелца заробљеног у Гази.

Поједини чланови породице и активисти блокирали су кавезима главну улицу у уторак увече, захтевајући да Хамас ослободи таоце.

Протест је организован пошто је последња рунда незваничних преговора запала у „ћорсокак&qуот;.

Преговарачи покушавају да доведу две стране до споразума о шестонедељном заустављању израелске офанзиве на Газу и заузврат, ослобађању 40 од преосталих 130 талаца у рукама Хамаса.

Страхује се да је 30 талаца мртво.

Око 300 људи учествовало је у демонстрацијама испред седишта израелске војске у Тел Авиву - неки су се и затварали у кавезима, а други носили транспаренте „Нема превисоке цене&qуот;.

Израелска војска саопштила је да је ухапсила четворо демонстраната „због узнемиравања&qуот;.

„Полиција је поступала пажљиво, дозволивши појединим члановима породице заробљеника да протестују, иако је противзаконито.

„Међутим, неки су одлучили да крену ка главној раскрсници, блокирајући саобраћај, угрожавајући како себе тако и возаче&qуот;.

Према писању израелских медија, међу ухапшенима су и рођаци заробљеног 79-годишњег Аврама Мундера.

Један од њих је и његов братанац, Сахар Мор Захиро, који је у видео обраћању потврдио да су га у полицији држали три сата.

Мундер је киднапован заједно са супругом Рут, ћерком Керен и унуком Охадом, 7. октобра када је Хамас напао Израел, усмртивши 1.200 људи, а заробивши 253 људи, што су подаци које наводе израелски извори.

Рут, Керен и Охад пуштени су током седмодневног примирја у новембру када је Хамас ослободио 105 талаца, углавном жена и деце, у замену за 240 Палестинаца из израелских затвора.

Ослобођени Израелци су касније говорили о данима у Хамасовом заточеништву, а више о томе можете прочитати овде.

Израелски опозициони лидер Јаир Лапид изјавио је да би држава требало да покаже више саосећања „са породицама заточених Израелаца&qуот;.

„Они су напуштени, породице су им напуштене, њихова борба је најправеднија која постоји.

„Најмање што може да се уради јесте пустити их да искажу патњу сузама и крицима&qуот;, написао је на друштвеној мрежи Икс.

Демонстрације породица заробљених Израелаца одржавају се готово свакодневно, али су додатно подстакнуте информацијом да су израелски званичници опозвани са преговора у Дохи, у којима посредују Катар, Египат и Сједињене Америчке Државе.

У уторак 26. марта, један од виших израелских званичника близак директору Мосада Дејвиду Барнеји, који предводи преговарачки тим, рекао је новинској агенцији Ројтерс да су у ћорсокаку, због Хамасових захтева.

Израел је пристао да ослободи 700 до 800 палестинских затвореника у замену за 40 заробљених Израелаца, како старијих тако и жена и деце, као и да ће дозволити појединим расељеним Палестинцима да се врате кућама на северу Газе, изјавио је званичник.

Хамас је у понедељак, 25. марта, изјавио је да одбија последњи предлог примирја, држећи се првобитног става и позивајући на трајни прекид ватре којим би се израелске трупе у потпуности повукле из Газе.

Из канцеларије израелског премијера поручују да је Хамас „потпуно незаинтересован&qуот; за договор, чиме се доказује „штетност&qуот; резолуције о прекиду ватре усвојене у Савету безбедности Уједињених нација.

Америка тврди да су израелске тврдње „у сваком смислу нетачне и неправедне према таоцима и њиховим породицама&qуот;, јер је Хамас одбио предлог примирја „пре гласања у Савету безбедности УН&qуот;.

Катар, пак, тврди да су „преговори у току и да нису заустављени&qуот;.

Прекид борбе у Гази, где је од почетка рата према подацима министарства здравља којим управља Хамас убијено више од 32.490 људи, делује даље него икада.

Услед све већег ризика од глади на северу, где само један камион помоћ улази, ове недеље су се поново виделе колоне људи, чекајући испуштање хране из авиона дуж обале.

Најмање 18 људи је погинуло, а на видео снимцима се види како се неки даве док покушавају да извуку пакете помоћи из мора, док су други, наводно, страдали у стампеду.


Погледајте и видео из болнице у Северној Гази


Пратите нас на Фејсбуку, Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 03.27.2024)

Прочитајте још

Кључне речи

Најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања