Србија се прикључује Европским данима уметничких заната параћинским стакларством

Бета 03.04.2024

Србија се ове године први пут прикључује манифестацији Европски дани уметничких заната низом манифестација под називом "Уметност на стаклу" у Параћину које почињу сутра.

У  атријуму Библиотеке "Др Вићентије Ракић" у Параћину биће организован лаб посвећен афирмацији уметничких заната повезаних са производњом стакла са темом "Уметност на стаклу". Организатор је Цреативе Гласс ЛАБ 2024. под покровитељством Светског савета за занате (Ворлд Црафт Цоунцил Еуропе), у оквиру међународне прославе Европских дана уметничких заната, преноси Калеидоскоп медиа.

Полазници ће учити старе уметничке технике у стакларству уз помоћ уметнице Саре Масникосе. Заинтересовани грађани могу се придружити у периоду од 12х до 14х. {имаге2} Манифестација се одржава сваке године, а главне активности су демонстрације уметничких заната, њихово промовисање у школама, образовним установама, креативним атељеима и међу широм публиком. Србија се први пут прикључује манифестацији #2024ЕАЦД, како би афирмисала уметничке занате у параћинском стакларству. Кроз истраживање параћинског стакларства као уметничког занатства, учесници ће развити осећај за естетику, креативост, изражавање у медијуму стакла, а биће укључени и у очување и популарисање локалног индустријског наслеђа, навели су организатори. {имаге3}

Дани уметничких заната одржавају се од 2002. уз подршку Министарства културе Француске и Националног института за уметничке занате Француске, а постали су европска манифестација 2012. године. Једнонедељна манифестација одржава се почетком пролећа у славу уметничких заната, у више од 20 земаља. Светски савет за занате је основан 1964. године као струковна организација. Његова мисија је да промовише занате, повезује занатлије и утиче на раст интересовања међународне заједнице за ову област. 

(Бета, 04.03.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Култура, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања