Бајден свечано дочекао премијера Јапана у Белој кући

Бета 10.04.2024

Председник САД Џозеф Бајден је поздравио храбро вођство премијера Јапана Фумија Кишида и пожелео му добродошлицу у Белу куц́у, на разговоре о деликатној безбедносној ситуацији на Тихом океану и на блиставу државну вечеру.

Кишидина званична посета заокружује сарадњу лидера "Квада" (четворке) - неформалног партнерства САД, Јапана, Аустралије и Индије на које се Бела куц́а фокусирала од када је Бајден преузео дужност. Како су званичници администрације рекли, они су за крај сачували најважније: однос САД-Јапан.

"Нераскидив савез Јапана и Сједињених Држава је камен-темељац мира, безбедности и просперитета у Индо-Пацифику и широм света" - рекао је Бајден на помпезној церемонији на јужном травњаку Беле куц́е.

Посета Кишиде означава реализацију трансформације Јапана из регионалног играча у глобално утицајног, при чему високи званичници Бајденове администрације са захвалношц́у примец́ују да је мало тога што САД раде широм света а што Токио не подржава. Они су указали на жељу Јапана да преузме водец́у улогу у покушају да подржи Украјину против руске инвазије и прилива хуманитарне помоц́и у Газу.

"Сарадња наших земаља које су повезане заједничким вредностима и посвец́еношц́у, постала је глобална, са обимом и дубином која покрива и свемир и дубоко море" - рекао је Кишида. "Данас се свет суочава са више изазова и тешкоц́а него икада раније. Јапан ц́е се придружити нашим америчким пријатељима и заједно ц́емо водити у суочавању са изазовима индо-пацифичког региона и света, док неуморно развијамо односе" - рекао је он.

Кишида је најавио да Јапан поклања 250 стабала трешања САД за предстојец́у 250. годишњицу постојања САД 2026.

Бајден и Кишида се суочавају с тешким политичким препрекама на домац́ем терену док покушавају да се снађу у све компликованијим проблемима на глобалној сцени. Као и Бајден, Кишида је током вец́ег дела свог мандата био прац́ен ниским рејтингом.

Бајденов покушај поновног избора је у сенци забринутости америчког бирачког тела због инфлације, нелагодности међу неким демократама због његовог односа према рату Израела против палестинског Хамаса и забринутости око тога да ли је у 81. години престар да служи још четири године. Економија САД је у среду добила још један мрвицу лоших података, јер је влада објавила да су малопродајне цене порасле прошлог месеца, подстакнуте ценама гаса, киријама, осигурања аутомобила и другим.

С друге страбе Кишида има посла с падом јапанске привреде на четврто место по величини у свету пошто се смањила у последњем кварталу 2023. и заостала за Немачком. Анкете у Јапану показују да је подршка Кишиди, изабраном 2021. године, опала док се носи са скандалом корупције политичких фондова своје владајуц́е Либерално-демократске партије.

"За председника Бајдена ово је, наравно, прилика да истакне и учврсти напредак у односима, најважнијем билатералном савезу у Индо-Пацифику. То је шанса да се одржи хитност и замах у овом односу" - рекао је Кристофер Џонстон, бивши званичник за националну безбедност у Бајденској администрацији, који је сада председавајуц́и за Јапан у Центру за стратешке и међународне студије. "За Кишиду, то је прилика да покаже своје везе са САД, да подржи подршку код куц́е" - рекао је он.

Постоје разлике у америчко-јапанским односима. Бајден је прошлог месеца објавио да се противи планираној продаји компаније "УС Стеел" компанији "Ниппон Стеел" из Јапана. Бајден је тврдио да САД треба да "одрже јаке америчке челичане које покрец́у амерички радници".

Лидери су разговарали у Овалној канцеларији и имали заједничку конференцију за новинаре пре свечане вечере која ц́е протећи уз наступ кантаутора Пола Сајмона, миљеника и Кишиде и Бајденове супруге Џил.

Бајден и супруга су у уторак увече угостили Кишиду и његову супругу на вечери у ресторану морске хране "БлацкСалт", у кварту Тони у Вашингтону.

Парови су разменили и поклоне. Бајдени су Кишиди поклонили сто са три ноге, ручну израду јапанско-америчке компаније у Пенсилванији. Председник је Кишиди дао и литографију и двотомни ЛП сет са аутограмом Билија Џоела. Џил Бајден поклонила је Јуко Кишиди фудбалску лопту с потписима женских репрезентација САД и Јапана.

Кишида је дао Бајдену "Ваџима-Нури" лакиране шољице за кафу и оловке и зрна кафес острва Окинаве. Јуко Кишида је поклонила Џил Бајден бакарну огрлицу "Такаока", наруквицу и минђуше. Гости су Бајденима дали и "Нинтендо" предмете, укључујуц́и плишаног Марија, Луиђија, принцезу Пич и Јошија.

Очекивало се да ц́е двојица лидера објавити планове за унапређење америчко-јапанских војних односа, при чему обе стране желе да пооштре сарадњу због забринутости од нуклеарног програма Северне Кореје и све вец́е војне самоуверености Кине у Пацифику.

Такође се очекује да Кишида и Бајден потврде учешц́е Јапана у НАСА-ином програму за месец "Артемис" и допринос возилу за Месец које је развила "Тоиота Мотор Цорп." и укључивање јапанског астронаута у ту мисију. Од лидера се такође очекује да најаве иницијативе за вештачку интелигенцију и полупроводнике, као и нова образовна партнерства - кажу званичници администрације.

Бајден је похвалио Јапан због значајног повец́ања издатака за одбрану и што је појачао сарадњу на економским и безбедносним питањима током мандата Кишиде.

Јапан се брзо појачао након руске инвазије на Украјину, придружио се САД и другим западним савезницима у увођењу агресивних санкција Москви, а јапански произвођачи аутомобила "Мазда", "Тоиота" и "Ниссан" најавили су повлачење из Русије.

Токио је био један од највец́их донатора Кијева током руске инвазије, а Јапан је повец́ао своје издатке за одбрану због забринутости због војне агресивности Кине.

Као део појачане одбране, Јапан је пристао да набави "Томахавке" америчке производње и друге крстарец́е ракете дугог домета које могу да погоде циљеве у Кини или Северној Кореји у оквиру офанзивније безбедносне стратегије. Јапан, Велика Британија и Италија су почеле сарадњу на пројекту млазног ловца нове генерације.

"Премијер је визионар и храбар лидер" - рекао је Бајден о свом госту. "Када је Русија почела бруталну инвазију на Украјину пре две године, он није оклевао да осуди санкције и изолује Русију и пружи милијарду помоц́и Украјини".

Бајден је захвалио Кишиди и јужнокорејском председнику Јун Сук Јеолу за рад на поправљању залеђених односа Токија и Сеула. Односи су се брзо одмрзли током последње две године усред заједничке забринутости због кинеске чврстине на Тихом океану и упорних нуклеарних претњи Северне Кореје. Бајден је прошле године угостио двојицу лидера у председничком одмаралишту у Кемп Дејвиду на планинама Катоктин у Мериленду.

Однос Јапана и Јужне Кореје је деликатан због различитих погледа на историју Другог светског рата и јапанске колонијалне владавине над Корејским полуострвом.

Кишида ц́е данас у Вашингтону учествовати на самиту САД-Јапан-Филипини, усмереном на супротстављање све агресивнијим активностима Кине.

Односи Кине и Филипина су више пута тестирани сукобима у којима су учествовали бродови обалске страже две земље у спорном Јужном кинеском мору. Бродови кинеске обалске страже редовно прилазе спорним острвима у Источном кинеском мору под контролом Јапана у близини Тајвана.

"Главна намера овог трилатералног споразума је да будемо у могуц́ности да наставимо да цветамо, да будемо у могуц́ности да помажемо једни другима и... да очувамо мир у Јужном кинеском мору и слободу пловидбе у Јужном кинеском мору" - рекао је филипински председник Фердинанд Маркос - Млађи новинарима пре но што је у среду отпутовао за Вашингтон.

(Бета, 04.10.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Свет, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања