Рада Трајковић за Бету: Радоичића штите власти и у Београду и у Приштини

Бета 10.04.2024

Политичарка Рада Трајковић изјавила је данас да Милан Радоичић још дуго неће бити процесуиран због трагичних догађаја у Бањској јер га, како је рекла, штите власти и у Београду и у Приштини.

Трајковић је агенцији Бета казала да је Радоичић неколико пута избегао хапшење тако што му је из Приштине дојављено да напусти север Косова.

"И 24. септембра прошле године Радоичић је у Бањској оставио убијене и рањене саборце, оставио је војну опрему вредну пет милиона евра и извукао се с Косова након претходне дојаве. Радоичић је имао дил са свим косовским властима, од (Рамуша) Харадинаја, преко (Хашима) Тачија до (Аљбина) Куртија", казала је она.

Према њеним речима, косовске институције из техничких и кадровских разлога немају могућности да против Радоичића подигну оптужницу на необоривим доказима.

Коментаришући захтев француског председника Емануела Макрона упућеног председнику Србије Александру Вучићу да организатори трагичних догађаја у Бањској буду изведени пред лице правде, Трајковић је казала да ће међународна заједница стално инсистирати да Вучић приведе правди Радоичића.

"Сви докази који постоје се налазе у Приштини, међутим оптужнице из косовског тужилаштва још увек нема. Тужилаштво у Београду има признање Радоичића да је он организовао Бањску, али нема остале елементе за подизање оптужнице. Вучић не жели да ухапси Радоичића јер је имао дил с њим. И приштинске и београдске власти Радоичића доживљавају као опасност да проговори о ономе што он зна и за једне и за друге", оценила је Трајковић.

Додала је да се приштинско тужилаштво не бави суштином већ се на "најприземнији" начин обрачунава с Радоичићем.

"Они упадају у Радоичићеве куће, станове и локале без претходне регуларне процедуре о утврђивању порекла имовине. Не може Влада Косова да Радоичићев возни парк уступи косовској полицији иако се за нека возила сумња да су украдена. Такав приступ косовских власти је паушалан, нестручан и тенденциозан. Осим страдања косовског полицајца не постоји ниједан други разлог да Вучић испоручи Радоичића Приштини", истакла је Трајковић.

Она је навела да Радоичић у овом тренутку у близини административне линије има групу људи која може да буде, како је рекла, у функцији потенцијалне дестабилизације региона.

"Радоичић и даље влада Србима на Косову. Ако он не буде изолован поставља се питање ко може да искористи његову слободу, да ли власти у Београду или неке стране тајне службе", рекла је Трајковић.

На захтев косовских власти, Интерпол је почетком децембра прошле године расписао потерницу за Миланом Радоичићем, осумњиченим за, како је наведено, организацију "терористичког напада" 24. септембра у селу Бањска, на северу Косова.

У нападу групе Срба у Бањској, који је предводио бивши потпредседник Српске листе и најближи сарадник председника Вучића по питању Косова Милан Радоичић, убијен је један припадник полиције Косова и три младића српске националности, док је више особа рањено.

Радоичић је признао да је организовао овај напад, али је после само једног дана проведеног у притвору - пуштен на слободу.

(Бета, 04.10.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања