Нови пропалестински протест студената париског универзитета, блокирана зграда кампуса

Бета 26.04.2024

Студенти у Паризу, инспирисани студентским скуповима солидарности са Палестинцима у САД, блокирали су данас приступ згради кампуса на престижном француском универзитету, због чега је цела настава пребачена у онлајн формат.

Пропалестински протест на Париском институту за политичке студије, познатом као Сајенс По, организован је два дана пошто је француска полиција растурила демонстрације у амфитеатру тог универзитета испред једног од његових париских кампуса.

Данас су десетине демонстраната заузеле централну зграду кампуса, док су десетине других блокирале улаз у њу контејнерима, дрвеним блоковима и бициклом.

Демонстранти окупљени на прозорима зграде узвикивали су слогане и качили плакате са натписима "Сви смо ми Палестинци", пркосећи руководству универзитета које оптужују да је позвало полицију два дана раније.

У среду увече је више од 100 пропалестинских демонстраната заузело амфитеатар испред једног од универзитетских кампуса у Паризу. После разговора са управом, већина демонстраната је пристала да се разиђе, а малу групу студената која је остала полиција је уклонила током ноћи.

Управа универзитета је данас затворила све зграде те установе и пребацила наставу у онлајн формат, саопштивши да "најоштрије осуђује студентске потезе који спречавају нормално функционисање институције и кажњавају студенте, наставнике и запослене".

У саопштењу се наводи и да је око 60 демонстраната у згради и да се управа састаје са студентском делегацијом "у покушају да кроз дијалог нађе излаз из настале ситуације".

Универзитет Сајенс По је основан 1871. године и дуго је био установа на којој су се образовали француски лидери, политичари и водеће личности индустрије. Студенти тог универзитета били су и председник Француске Емануел Макрон и премијер Габријел Атал.

У САД пропалестински студенти већ 10 дана протестују на Универзитету Колумбија због израелске офанзиве у Појасу Газе, а протести су се проширили на бројне кампусе од Калифорније до Конектиката. Стотине студената и поједини професори ухапшени су широм САД, понекад после сукоба са полицијом.

Њујоршки Универзитет Колумбија преговара са демонстрантима који су успели да се одупру полицији, док су други факултети одмах позвали полицију да угуши демонстрације. Представници Универзитета Колумбија рекли су да ће тражити друге опције ако преговори са демонстрантима пропадну.

(Бета, 04.26.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Свет, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања