Хиљаде присталица социјалиста моле премијера Шпаније да не поднесе оставку

Бета пре 22 дана

Хиљаде присталица Социјалистичке партије у Шпанији (ПСОЕ) окупиле су се данас у Мадриду уз молбу премијеру социјалисти Педру Санчесу (Санцхез) да не поднесе оставку коју је најавио као могућност због истраге против његове супруге због трговине утицајем и корупције.

По процени власти, на скупу је било 12.500 људи.

Симпатизери социјалиста и званични те партије окупили су се испред седишта ПСОЕ узвикујући: "Педро, председник!", а на гтранспарентима је писало: "Потребан си Шпанији" и "Педро, не предај се".

Санчес (52), који је на власти од 2018. године, обуставио је своје активности и у среду изненадио Шпанију најавом оставке на место шефа владе јер је суд у Мадриду најавио прелиминарну истрагу против његове супруге Бегоње Гомез (Бегона Гомез).

"Морам да станем и размислим да бих одлучио да ли да останем на челу Владе"- написао је Санчес на друштвеним мрежама.

Неки министри су рекли да им Санчес то није најавио.

"Надам се да ће Санчес у понедељак рећи да остаје на власти" - рекла је једна демонстранткиња за Франс прес. Она сматра да је Санчесова влада предузела добре мере за жене, мањине и заједницу ЛГБТ+.

Други демонстрант је рекао да уколико Санчес поднесе оставку, постоји могућност да власт преузме екстремна десница чиме би назадовале слободе и права Шпанији.

Лидери странке су данас имали састанак да замоле Санчеса да остане на власти, али је прекинут да би се придружили скупу.

"Председниче, остани! Педро, остани, заједно смо, идемо, морамо да идемо напред, морамо да наставимо да идемо напред, Шпанија не може назад", рекла је министарка за буџет Марија Хесус Монтеро (Мариа Јесус).

Аналитичари сматрају да би излаз из кризе било гласање о поверењу Санчесу у Парламенту чиме би се показало да ли премијер и његова влада и даље имају већинску подршку.

Стручњаци нису искључили могућност његове оставке, док десничарка опозиција сматра да је то "изборна тактика" Санчеса и његов "спектакл" да би се показао као жртва у циљу добијања још веће подршке.

Државно тужилаштво је у четвртак затражило затварање судске истраге због корупцију против супруге премијера Санчеса, покренуте по жалби удружења које је признало да ју је засновало искључиво на новинским чланцима.

"Јавни тужилац тражи поништење" поступка који је 16. априла покренуо суд у Мадриду и "одбацивање случаја" - рекао је јавни тужилац за АФП.

Пошто је суд тај поступак ставио под печат "истражне тајне", ни суд ни тужилаштво нису дали детаље у вези са истрагом која се односи на наводна дела корупције и трговину утицајем.

Како пише онлајн медиј "Ел Цонфиденциал" који је открио постојање те истраге, правосуђе посебно занимају везе Бегоње Гомез, супруге Педра Санчеса, са шпанском туристичком компанијом "Глобалиа".

Генерални директор те компаније, власник авио-компаније "Ер Европа", састао би се с Бегоњом Гомез док је његова фирма преговарала с Владом о додели државне помоц́и усред пандемије ковида-19.

У то време, Бегоња Гомез је била на челу "ИЕ Афричког центра", фондације повезане с мадридском пословном школом "ИЕ Университи" која је, према "Ел Цонфиденциал"-у, 2020. потписала уговор о спонзорству са "Глобалијом".

Педро Санчез је описао ове оптужбе као "стратегију узнемиравања и рушења" коју спроводе "медији под јаким утицајем деснице и екстремне деснице" уз подршку конзервативне опозиције.

Захтев за истрагу поднео је колектив "Манос Лимпиас" (Чисте руке) који се сматра блиским крајњој десници, који је у среду увече у саопштењу признао да је заснован искључиво на "информацијама из штампе" и да "истинитост" мора да утврди правосуђе.

Мигел Бернад, оснивач "Манос Лимпиаса", бивши је вођа мале екстремно десничарске групе "Френте национал". Осуђен је на четири године затвора 2021. године због изнуђивања новца, а потом ослобођен по жалби због недостатка доказа.

(Бета, 04.27.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Свет, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања