На америчким универзитетима и даље протести против рата Израела у Гази

Бета пре 23 дана

Студенти који због рата Израела и Хамаса у Појасу Газе протестују на универзитетима широм САД, од којих су се неки сукобили с полицијом, "укопали су се" у својој одлуци и данас обец́али да ц́е наставити демонстрације, док је неколико факултета осудило председнике универзитета што су позвали полицију да истера демонстранте.

Док Универзитет Колумбија у ​​Њујорку наставља преговоре са пропалестинским студентима утабореним у кампусу, Сенат тог универзитета је у петак формирао радну групу за испитивање поступања руководства које је прошле недеље позвало полицију у покушају да "очисти протест" што је довело до сукоба и више од 100 хапшења.

Иако је тај универзитет у више наврата постављао, а затим одлагао рокове за уклањање кампа, у петак је послао е-поруку студентима да би поновни долазак полиције "био контрапродуктиван" и додао да се нада да ц́е преговори донети "конкретне знаке напретка већ вечерас".

Како расте број погинулих у рату у Гази, демонстранти широм САД траже да универзитети прекину финансијске везе с Израелом и одустану од сарадње с компанијама за које кажу да омогуц́авају тај сукоб. Неки јеврејски студенти кажу да су протести прерасли у антисемитизам и да их је страх да кроче у кампус.

Одлуке да се позову полиција, које су довеле до стотина хапшења широм САД, навеле су чланове управа факултета у Калифорнији, Џорџији и Тексасу да иницирају или изгласају неповерење свом руководству. То су углавном симболични укори, без овлашц́ења за смењивање.

Али тензије гомилају притисак на универзитетске власти које се труде да реше протесте док се приближавају мајске церемоније дипломирања.

Калифорнијски државни политехнички универзитет, Хумболт, дао је демонстрантима који су се забарикадирали у згради од понедељка рок до петка поподне да је напусте да "не би били ухапшени". Тај рок је прошао. Само су неки од демонстраната отишли, али други су дошли и укупно их је двоструко више. ПОшто су демонстранти одбили полицију ове недеље, кампус је затворен до краја семестра.

У Колораду, полиција је у петак прошла кроз камп студената у Денверском кампусу Аурариа с три универзитета и колеџа, ухапсивши око 40 демонстраната због оптужби за упад.

Студенти који представљају камп Колумбије који је инспирисао талас протеста широм САД, рекли су у петак да су зашли у ц́орсокак са администраторима и да намеравају да наставе протест.

После састанака у четвртак и петак, студенти преговарачи рекли су да Универзитет није испунио њихов примарни захтев за дезинвестирање, иако је било напретка у настојању да се транспарентније обелодањују финансије.

"Нец́емо се одмарати док се Колумбија продаје" - рекао је Џонатан Бен Менахем, студент четврте године докторских студија.

У писму студентима Колумбије у петак увече, руководство тог универзитета је рекло да "подржава разговоре који су у току са студентским вођама кампа".

У извештају извршног одбора Сената тог Универзитета утврђено је да је уоправа предузеле "многе радње и одлуке које су нашкодиле Универзитету Колумбија" што обухвата позивање полиције и омогуц́авање хапшења студената без консултација с факултетима, лажно представљање студентских протестних група и ангажовање приватних истражитеља.

У петак је студент Колумбије Кимани Џекм одустао од коментара датих у онлајн видео снимку у јануару који је привукао велику пажњу јер је рекао да "ционисти не заслужују да живе" и да треба да му захвале што их он не убија.

Џејмсу који је био портпарол пропалестинског кампа Универзитета Колумбија, забрањен је улазак у кампус.

На Универзитету Индијане у Блумингтону полиција се у четвртак сукобила са демонстрантима и ухапсила 34 особе, на Државном универзитету Охаја је ухапшено 36 и на Универзитету Конектикат је ухапшена једна особа.

Универзитет Јужне Калифорније отказао је церемонију дипломирања 10. маја јер је ухапшено више од 90 демонстраната у кампусу.

Универзитети на којима су чланови факултета покренули или изгласали неповерење својим председницима укључују Кал Поли Хумболт, Универзитет Тексаса у Остину и Универзитет Емори.

(Бета, 04.27.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Свет, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања