Kompanija Rio Tinto tvrdi da projekat Jadar može da bude bezbedan

Beta pre 12 dana

Kompanija Rio Tinto saopštila je danas da studija procene uticaja na životnu sredinu, koje su realizovali nezavisni stručnjaci, pokazuje da se projekat Jadar može razviti na bezbedan način i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, Republike Srbije i EU.

"Kompanija Rio Tinto prisutna je u Srbiji od 2001. godine. Na osnovu sprovedenih studija i istraživanja smatramo da Projekat Jadar ima potencijal da postane resurs svetske klase koji bi mogao da deluje kao pokretač razvoja zaokruženog lanca za proizvodnju električnih vozila u Srbiji", navela je kompanija u saopštenju prosleđenom medijima.

Dodali su da podržavaju dalju diskusiju i javni dijalog zasnovan na činjenicama koji uključuje sve relevantne stručnjake i zainteresovane strane iz lokalne zajednice i institucija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za Fajnenšl tajms rekao da izgleda da su "nove garancije Rio Tinta i Evropske unije spremne da odgovore na zabrinutost Srbije da li će na lokaciji Jadar biti ispunjeni neophodni ekološki standardi i najavio mogućnost otvaranja rudnika 2028. godine.

(Beta, 06.16.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja