Predsednik Izraela: Cilj posete potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Srbijom

Beta pre 8 dana

Predsednik Izraela Isak Hercog izjavio je danas u Beogradu da bi želeo da se ekonomska saradnja sa Srbijom utrostruči, te da je glavni cilj njegove posete zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini. Hercog se nakon sastanka zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pridružio okruglom stolu "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela" u Palati Srbija.

Izraelski predsednik je na skupu, koji organizuje Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa Ambasadom Izraela, kazao da je glavni cilj tog foruma zaključuvanje sporazuma o slobodnoj trgovini. "Potencijal proširivanja saradnje je beskrajan. Srbija ima neverovatnu ekonomiju koja doživljava stalni rast sa velikim potencijalima. Ona se nalazi u srcu Evrope, između istoka i zapada. I tržište rada je izuzetno dobro", kazao je Hercog.

On je dodao da postoji veliki afinitet obe strane da se ispune sporazumi koji se danas potpisuju i posebno spomenuo saradnju u oblasti poljoprivrede, ali i veštačke inteligencije. U okviru događaja predviđeno je potpisivanje tri memoranduma o razumevanju između Privredne komore Srbije i Izraelskog instituta za izvoz i međunarodnu saradnju, Federacije izraelskih privrednih komora i Saveza industrijskih proizvođača Izraela, saopšteno je iz PKS. Takođe, biće potpisana zajednička izjava u oblasti tehnoloških inovacija između Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije i Uprave za inovacije Izraela.   Čadež (PKS): Od 2021. privredna razmena Srbije i Izraela utrostručena Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da je od otvaranja predstavništva PKS u Jerusalimu 2021. godine, do danas, privredna razmena Srbije i Izraela utrostručena. "Struktura neše saradnje se od tada promenila i sve više obuhvata oblast inovacija. Od tada smo povezali nekoliko stotina srpskih i izraelskih kompanija, ali to je još uvek daleko od onoga što može da se uradi po tom pitanju", kazao je Čadež na okruglom stolu "Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela", koji se održava u okviru posete predsednik Izraela Isaka Hercoga Srbiji. On je naveo da je u protklih nekoliko godina Izrael postao četvrto izvozno tržište Srbije van Evrope, iako su, kako je naveo, brojke još uvek male. "Ono što karakteriše našu saradnju jesu saradnja inovativnih tehnoloških kompanija na nekim proizvodima koji će generisati budućnost i naše i izraelske ekonomjie", kazao je Čadež. Kako je dodao, zato je na današnjem skupu prisutni predstavnici naučno-tehnoloških i industrijskih parkova iz Srbije koji će izraelskim kolegama predstaviti i ponuditi neke projekte. "PKS je spremila spsak usluga i roba koje Izrael trenutno uvozi iz različitih delova sveta, gde Srbija može da bude konkurentna. Pripremili smo i katalog naših industrijskih parkova, slobodnih zona gde može brzo da se uspostavi privremeni proizvodni centara za sve komapnije koje se trenutno u Izraelu suočavaju sa logističim problemima nabavke", kazao je Čadež. Predsednik PKS je dodao da se izraelskim kompanijama u Srbiji nudi kvalifikovana radna snagu, odnosno da deo proizvodnje prebace u Srbiju, kako bi odatle lakše došli do tržišta na kojima su već prisutni. "To je nešto što možemo brzo da organizujemo", rekao je Čadež. On je pozvao izraelske kompanije da razmotre ulaganje i dolazak na specijalizovanu svetsku izložbu "EXPO 2027" u Beogradu. Čadež je dodao da je Izrael pokazao i veliko interesovanje za saradnju u BIO 4 kampusu, odnosno u oblasti biotehnologija, pa smatra da je došlo veme za konkretnije dogovore o tome. "Važno nam je i da od vas naučimo. Važan je i transfer vašeg znanja i iskustva. U definisanju pravnih okvira, kada su u pitanju ulaganja u tehnologije, inovacije, istraživanje i razvoj mnogo smo videli od vas i uveli kroz naše zakonodavstvo", rekao je Čadež.

(Beta, 11.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja