Vučić: Ponosan sam što kod nas nema izliva antisemitizma

Beta pre 8 dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Izrael imaju vrlo dobre odnose i da je ponosan što u Beogradu i Srbiji nema izliva antisemitizma.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom kazao da je srpski narod "uvek bio" uz jevrejski.

"Kakve odnose imate s nekim uvek se vidi u teškim vremenima. Srpski narod uvek je bio uz jevrejski, kako u najtežim godinama Drugog svetskog rata tako i pre rata, i danas kad to nije nimalo jednostavno", rekao je Vučić.

On je rekao da je ponosan što se jevrejska zajednica u Srbiji oseća "dobro i sigurno".

"Ponosan sam i što smo našim gostima kulturnim radnicima i sportistima iz Izraela mogli da budemo druga kuća u trenucima koji nisu laki za Vašu zemlju", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao i da je za Srbiju "od izuzetnog značaja" da sa Izraelom postigne sporazum o slobodnoj trgovini.

"Uveren sam da će to biti na obostranu korist i da to možemo da uradimo mnogo brže nego što bi nalagale uobičajene procedure", kazao je Vučić.

Dodao je da je sa predsednikom Izraela razgovarao o razvoju naučno-tehnološke saradnje, saradnji u prehrambenom sektoru, oblasti sajber bezbednosti.

Vučić je rekao i da je predsednika Izraela obavestio o zbivanjima na Kosovu i Metohiji i o potrebi poštovanja međunarodnog prava i Povelje UN kao i da mu je zahvalio što Izrael nije glasao za rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Dodao je da su razgovarali o i izraelsko-srpskom državljaninu Alonu Ohelu koji je otet tokom napada Hamasa na Izrael početkom oktobra.

"Više ljudi, prijatelja iz arapskog sveta molio sam da razgovaraju s onima koji ga drže da bude pušten kući", rekao je Vučić.

(Beta, 11.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja