Povodom 100 godina Radio Beograda izložba u PTT muzeju

Beta pre 9 sati

Izložba radio-aparata od 1930-ih do 1940-ih godina i dokumenata "Na talasima radija: Radio Beograd – 100 godina radiodifuzije u Srbiji" otvorena je danas u PTT muzeju u Beogradu i trajaće do 9. oktobra.

Rukovodilac PTT muzeja Marko Jelić je istakao da su činovnici i inženjeri Pošte bili važan deo početaka Radio Beograda.

"Ministarstvo pošta i telegrafa bilo je zaduženo za oblast radiofonije, a dvojica inženjera Pošte, Dobrivoje Petrović i Mihailo Simić, bili su i prvi spikeri, 1924 godine prilikom prvog emitovanja radio-programa u Srbiji. Upravo je Simić prvi put izgovorio rečenicu: 'Ovde Radio Beograd'. Kasnije su oni i uređivali program, do otvaranja i početka rada Radio Beograda, 1929. godine", rekao je Jelić.{video1}

Direktor Radio Beograda Milan Nedić je rekao da ta kuća, osnovana 1924. godine, obeležava stogodišnjicu, što je važan jubilej i za Poštu Srbije.

"Tada je bilo samo 26 radio prijemnika, a vlasnici su morali da potpisuju ugovore koji su im zabranjivali da dele informacije iz programa", rekao je Nedić.

Zahvalio je za saradnju Pošti Srbije koja je ove godine u čast jubileja izdala prigodnu poštansku marku.

Izložba u PTT muzeju je deo "izložbene trilogije" koja obuhvata interaktivnu izložbe i u Klubu Radio Beograda i u Muzeju nauke i tehnike.

"Radio Beograd danas proizvodi 192 sata programa dnevno i nedavno je promovisao novi kanal. On ostaje hram kulture i kvalitetne muzike, a uveren sam da će se prilagoditi novim tehnološkim inovacijama i nastaviti da bude značajan", rekao je Nedić.

Deo izložbe su originalna dokumenta i fotografije iz fonda PTT muzeja, dok je radio-aparate iz svoje privatne kolekcije za izložbu pozajmio kolekcionar Miodrag Gligorić.

Gligorić je podsetio da je obeležavanje jednog veka radiofonije u Srbiji počelo oktobra prošle godine i da su već bile izložbe širom Srbije.

Naveo je da je u PTT muzeju sada deo eksponata iz kolekcije – radio aparati iz perioda 1920-ih do 1940-ih godina i dokumentacija o radiju, dok je drugi deo izložen u RTS klubu, kao i rezervni delovi, instrumenti i bibliografija.

"Svi radio aparati su iz naših krajeva, nijedan nije kupljen u inostranstvu, svi su se slušali ovde, u našoj zemlji", rekao je Gligorić.

Autorka izložbe Ljiljana Đorđević je istakla zadovoljstvo što učestvuje u obeležavanju jubileja radiodifuzije u Srbiji koji zajednički obeležavaju Radio Beograd, Pošta Srbije, PTT muzej i Muzej nauke i tehnike.

"Sve ove ustanove deo su svakodnevnog života, traju jako dugo i baštine zajedničku istoriju. Upravo ovakvim izložbama mi čuvamo i oživljavamo baštinu i zajednički negujemo kulturu sećanja", istakla je Đorđević.

Najavila je da će do 9. oktobra utorkom, sredom i četvrtkom u 13 časova biti autorsko vođenje kroz izložbu i pozvala posetioce da dođu i istraže bogatu istoriju radiodifuzije u Srbiji.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

(Beta, 19.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Nauka & Tehnologija, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja