Vučević: Mora da se zna red, da roditelji poštuju profesore, da učenici ustaju kad stariji uđe

Beta pre 11 sati

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević je danas poručio da je neophodno da se vrati ugled prosvetnih radnicima, "mora da se zna red", da se "zna ko je profesor, učitelj, učenik" i da je to jedno od ključnih pitanja u društvu.Na proslavi 58 godina od osnivanja Matematičke gimnazije u Beogradu, čiji su učenici osvojili mnoge nagrade na takmičenjima u svetu Vučević je rekao da "mora da postoji poštovanje roditelja prema profesorima, mora da se zna red, da se u učionici ustane kad stariji uđe. To nije nešto što smara i dosadno je, već je to poštovanje i normalna komunikacija".

Kako je dodao, "kad takve stvari budemo vaspostavili ili vratili na mesto na kojem su vekovima postojale bićemo još uspešniji" kao društvo.

On je rekao da su plate važno pitanje ali ne i najvažnije jer će u skoroj budućnosti biti manjak profesora matematike, biologije, fizike, "ako se ne posvetimo ugledu, dostojanstvu pozicije profesije prosvete i prosvetnih radnika".

Po njegovim rečima, treba ojačati Fond za mlade talente što, naveo je, nije samo stvar novca već i njihovog uvažavanja, tako da svi ti šampioni moraju da dobiju nagradu za svaku medalju, a ne da se opredeljuje za jednu ako ih imaju više.

"Jer svaka od njih je pobeda i treba da bude nagrađena", rekao je Vučević, navodeći da su oni u svojim oblastima šampioni kao Nikola Jokić ili Novak Đoković tako da njihovi uspesi moraju da dobiju veću pažnju društva, pogotovo medija.

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić je podsetila da je ta škola prevazišla granice države, Evrope i prepoznata je po svojim uspesima u celom svetu, podsetivši da okuplja najtalentovaniju decu.

"Budite hrabri u razvijanju svojih talenata, mislite svojom glavom, učinite ovu zemlju i svet mnogo boljim. Zamislite da nemate granice, da vaš talenat može da uradi sve - u medicini, biologiji, matematici, računarstvu", navela je Katić.

Istakla je da je znanje njihov najveći kapital u životu i rekla da je ona profesorka 25 godina i da nema lepšeg posla od rada s mladima.

(Beta, 19.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja