Dačić: Osma sednica CK SKS međaš u istoriji - Milošević artikulisao većinsko raspoženje u Srbiji

Beta pre 5 sati

Na Osmoj sednici Centralnog komiteta Saveza Komunista Srbije (SKS) 23-24. septembra 1987, na kojoj je Slobodan Milošević (1941-2006) nadvladao u SKS, "srpsko državno rukovodstvo je prvi put od 1918. godine stalo na stranu Srbije, a ne Jugoslavije" - rekao je danas u govoru u Beogradu predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić."I danas je aktuelna ta tema: odnos prema državnom i nacionalnom pitanju. Tako da Osma sednica i dalje traje ali pobediće Srbija. Jedan od osnovih stubova te borbe su SPS i aktuelno državno rukovodstvo Srbije", rekao je Dačić na naučnom skupu povodom 37. godišnjice Osme sednice.

On je rekao da su se tada "sučelila dva suprotna koncepta" i da je pobedio onaj koji je "označio početak kraja ponižavanja Srbije i nastanak velikog narodnog pokreta za uspostavljanje jedinstvene Srbije i odlučno rešavanje kosovskog problema, sprečavanje terora nad srpskim narodom".

Po njegovim rečima, Milošević je kao tadašnji predsednik Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije "artikulisao većinsko raspoloženje u Srbiji i imao sluha za tadašnje potrebe srpskog naroda".

Rekao je i da su tadašnji predsednik Predsedništva Srbije Ivan Stambolić (1936-2000) i predsednik beogradske organizacije SKS Dragiša Pavlović (1943-1996), kao predvodnici suprotnog koncepta, bili "odsečeni od realnosti" teškog položaja Srba na Kosovu i neravnopravnog položaja Srbije u SFR Jugoslaviji.

Dačić koji je i potpredsednik Vlade Srbije, istakao je da je "Osma sednica kamen-međaš u novijoj istoriji Srbije, tu je udaren temelj nove, moderne države".

Rekao je i da Milošević nije imao lični sukob sa Stambolićem, već su to bile različite koncepcije.

"Najoštrije osuđujemo ubistvo Ivana Stambolića i podržavamo da svako ko je za to kriv treba da odgovara", rekao je Dačić.

Na sednici je razrešen Pavlović, koji je zapamćen po izjavi da se problem Kosova ne može rešavati "olako obećanom brzinom" što se smatralo optužbom protiv Miloševića, a sa funkcije ubrzo je otišao i Stambolić koji se sasvim povukao iz javnog života.

Dačić je na novinarsko pitanje, posle govora, o tome kako komentariše da je u presudi Specijalnog suda navedeno da je Milošević nalogavac ubistva Stambolića, kao svog političkog protivnika, rekao da je svoj stav već izneo u govoru.

Stambolić je ubijen krajem avgusta 2000. godine, mesec dana pre izbora na kojima je Milošević izgubio, a govorilo se da bi mu Stambolić mogao biti protivkandidat na nagovor demokratske opozicije.

U vreme postupka u Specijalnom sudu o tom ubistvu, Milišević je već bio u Hagu, kao optuženi za ratne zločine, tako da nije ni mogao da mu se sudi u predmetu Stambolić.

Optuženi su i proglašeni krivim komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek - Legija i nekoliko njenih pripadnika, kao i tadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković.

Oni su uhapšeni u vreme akcije "Sablja", pokrenute posle ubistva premijera Zorana Đinđića (1952-2003), kada je jedan od pripadnika te jedince kao svedok saradnik odveo policiju na Frušku Goru i pokazao gde je zakopano telo Stambolića koji je bio otet ispred zgrade u kojoj je stanovao na Košutnjaku, u Beogradu.

(Beta, 21.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja