Izbori u Nemačkoj: Šolc izbegao poraz od krajnje desnice u 'bastionu' njegove stranke, pokazuju izlazne ankete

Desnica blizu pobede na regionalnim izborima u Brandenburgu, gde decenijama vladaju predstavnici socijal-demokratske partije.

BBC News pre 4 sati
Reuters

Nemački kancelar Olaf Šolc je izgleda izbegao poraz na izborima, pošto izlazne ankete pokazuju da je njegova partija ostvarila pobedu nad krajnjom desnicom u njegovoj rodnoj pokrajini.

Šolcova Socijal-demokratska partija levog centra (SPD) pobedila je na regionalnim izborima u Brandenburugu za samo jedan ili dva odsto, prema izlaznim anketama dve najveće televizije.

Krajnje desna Alternativa za Nemačku (AfD) imala je izvesne šanse da pobedi u ovoj saveznoj pokrajini, kojom SPD upravlja od ujedinjena Nemačke 1990. godine.

Ali po zatvaranju birališta u šest sati, prve prognoze pokazuju da je SPD na 31 do 32 odsto, a AfD na 29 do 30 posto.

Mnoge oči bile su uprte na ove izbore na periferiji Berlina, pošto je AfD postala prva krajnje desna partija koja je pobedila na regionalnim izborima u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata - u istočnoj državi Tiringija 1. septembra.

AfD je takođe ostvario drugo mesta u Saksoniji istog dana.

Njihova pobeda u Brandenburgu bacila bi dodatne sumnje na Šolcovu sposobnost da vodi stranku na saveznim izborima sledeće godine.

To bi bio veliki udarac za Šolca, koji živi u glavnom gradu te pokrajine, Postdamu.

On se nada drugom mandatu kancelara, iako ankete pokazuju da mu pada rejting.

Ali dva miliona birača u Brandenburgu mu je dalo retku političku slamku spasa.

AfD, partija koja je zvanično klasifikovana kao „ekstremistička" u nekim državama, teško da bi ušla u bilo koju regionalnu vladu, pošto su sve druge stranke odbile da sarađuju sa njima.

Uz podršku mladih ljudi, ona nastavlja da raste na temama oko ekonomskih problema, imigracije i rata u Ukrajini - što odjekuje kod birača u pokrajinama bivše komunističke Istočne Nemačke.

Pobeda AfD sa skoro trećinom glasova u Tiringiji potresla je politički establišment. Imala je devet odsto više glasova od konzervativne CDU i bila je daleko ispred tri vladajuće partije.

Prema anketama, AfD je druga po popularnosti u državi, a savezni izbori su sledeće godine.



Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.22.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja