Srbija: Petoro poginulih u sudaru vojnog vozila i putničkog automobila, uzrok i dalje nepoznat

Vozaču Vojske Srbije određeno je zadržavanje, ali se i dalje ne zna kako je došlo do nesreće.

BBC News pre 4 sati
FoNet
Ilustracija

Dva dana posle sudara vojnog vozila i putničkog automobila kada su stradali otac, njegovo troje dece i njihova porodična prijateljica, nije poznato zbog čega je došlo do saobraćajne nesreće na putu između Kraljeva i Raške, na zapadu Srbije.

Policija je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Kraljevu odredila zadržavanje vozača vojnog vozila M.V. (1970) od 48 sati zbog sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, saopštio je MUP.

Pojedini mediji pišu da je vozač vojnog vozila navodno bio pod dejstvom alkohola, ali ta informacija za sada nije zvanično potvrđena.

Iz Ministarstva odbrane rečeno je da se borbeno vozilo Vojske Srbije PASARS sudarilo sa civilnim vozilom „tokom realizacije redovnih zadataka" i da se kretalo u smeru ka Raški, u koloni pod pratnjom vojne policije.

O kojim zadacima je reč i kako je došlo do sudara iz Ministarstva odbrane nisu odgovorili na upite BBC-ja.

„Sve je bilo obeleženo na način kako to ide kad su vojne kolone.

„Sam detalj te nesreće, šta se u tom trenutku desilo, o tome će se voditi istraga", saopštio je Dačić neposredno posle tragedije, dodajući da je poginuli otac pripadnik Vojske Srbije (VS).

Šta se desilo 21. septembra?

U nesreći 21. septembra na licu mesta je poginulo petoro ljudi, među kojima troje dece, potvrdio je za RTS Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice u Kraljevu.

Dan kasnije, Mrvić je za televiziju N1 izjavio da je majka troje dece koja je jedina preživela udes puštena na kućno lečenje na sopstveni zahtev.

„Imala je povredu podlaktice od opekotina. I na glavi posekotinu. Danas je (nedelja) puštena kući", rekao je doktor.

Danijel Lazović, koji je poginuo sa troje maloletne dece, bio je pripadnik Druge brigade Kopnene vojske, rekao je Bratislav Gašić, ministar odbrane.

Dan posle nesreće, Gašić je uputio saučešće porodicama stradalih.

„Vojska Srbije izgubila je časnog i odanog vojnika", izjavio je ministar.

O detaljima nesreće nije govorio.

Borbeno vojno vozilo PASARS koje se sudarilo sa putničkim automobilom koristi se u protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije.

Prototip vozila predstavljen je 2017. godine, dok je sa serijskom proizvodnjom započeto dve godine kasnije.

Zbog mobilnosti postao je ključni deo protivvazdušne odbrane Srbije, posebno u borbi protiv dronova i bespilotnih letelica.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.23.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Hronika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja