Mediji: Albanci protestovali u Preševu, tvrde da ih država diskriminiše

Beta pre 4 sati

 U Preševu je danas održan protest lokalnih Albanaca protiv diskriminacije koju nad njima vrši država Srbija, pišu lokalni mediji.

Okupljeni su nosili transparente "Stop selektivnoj pasivizaciji", "Hoćemo albanske udžbenike", "Vratite nam adrese", "Evropo posmatraj Srbiju", a organizovana je i protestna šetnja.

Povorku su predvodili predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi kao i Ardita Sinani iz iste stranke.

Tu je bio i lider preševske Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, piše portal Bujanovačke.rs.

Oni su nosili veliki baner sa natpisom "Za identitet i dostojanstvo", a drugi učesnici protesta albanske i američke zastave.

Mediji na albanskom jeziku javljaju da je više stotina građana učestvovalo u protestu, te da je bilo i organizovanih dolazaka iz Bujanovca i Medveđe u režiji NSA, prenose Bujanovačke.

Albanci traže udžbenike na maternjem jeziku za srednjoškolce, priznavanje fakultetskih diploma stečenih na Kosovu, jednake mogućnosti pri zapošljavanju, zaustavljenje pasivizacije, integraciju u državne institucije.

Prvi protest održan je u Bujanovcu 12. avgusta, desetak dana posle smene lokalne vlasti i odlaska stranaka Šaipa Kamberija, Šćiprima Muslija i Nagipa Arifija u opoziciju.

Sedište Nacionalnog saveta Albanaca je u Bujanovcu.

(Beta, 23.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja