Kina postavila novi svetski rekord za otporni magnet

Beta pre 7 sati

Kineski naučnici upotrebili su 22. septembra nezavisno razvijen otporni magnet kako bi proizveli stabilno magnetno polje od 42,02 tesli, što je ekvivalentno preko 800.000 puta jačem magnetnom polju Zemlje, čime su oborili svetski rekord koji su postavile Sjedinjene Države u ovoj oblasti 2017. godine, objavila je Sinhua.

Ovo izuzetno dostignuće, koje je postigla Laboratorija za visoka magnetna polja Hefej Instituta za fizičke nauke pri Kineskoj akademiji nauka (CHMFL), podstaći će, kako se očekuje, naučna otkrića i primene u širokom spektru tehnoloških oblasti.

Stabilno visoko magnetno polje predstavlja ekstremne eksperimentalne uslove, služeći kao moćan alat za naučna istraživanja. U eksperimentalnom okruženju visokog magnetnog polja, svojstva materije mogu se manipulisati, što je pogodno za naučnike da otkriju nove pojave i istraže nove zakone materije, objasnili su stručnjaci.

Visoka magnetna polja mogu takođe podstaći primene, kao što su elektromagnetna metalurgija i sinteza hemijskih reakcija, posebno široka primena nuklearne magnetske rezonancije u medicinskoj nauci.

Zbog svoje značajne vrednosti u različitim oblastima, kao što su fizika, hemija, nauka o materijalima i nauka o životu, stabilno visoko magnetno polje se naziva "kolevkom" Nobelovih nagrada.

Novi uspeh rezultat je skoro četiri godine napora istraživačkog tima, koji je uključivao inoviranje magnetnih struktura i optimizaciju proizvodnih procesa, izjavio je Kuang Guangli, akademski direktor CHMFL-a.

Kuang je rekao da bi ovaj proboj mogao zadovoljiti potrebe korisnika za brzim, regulisanim i stabilnim visokim magnetnim poljem, pružiti naučnicima snažne eksperimentalne uslove i postaviti ključnu tehnološku osnovu za izgradnju Kine sa magnetima stabilnog polja višeg intenziteta.

(Beta, 24.09.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja