Pripadnica policije Katarina Petrović dobitnica nagrade 'Osvajanje slobode'

Beta pre 4 sati

Majoru policije Katarini Petrović iz Valjeva večeras je u Beogradu uručena nagrada "Osvajanje slobode", koju Fond "Maja Maršićević-Tasić" godišnje dodeljuje ženama za njihov doprinos za rad na promociji ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u političkoj komunikaciji. 

Katarina Petrović javnosti je postala poznata kada je u junu prošle godine potvrdila da je kum predsednika Srbije, Nikola Petrović, izazvao saobraćajnu nezgodu pod dejstvom alkohola i droge, zbog čega joj se sudilo za odavanje poverljivih informacija, ali je prvostepeno oslobođena krivice.

Ona se zahvalila ženama, bivšim dobitnicama nagrade, koje su je predložile, a potom i izabrale, dodajući da joj je čast da bude u takvom društvu. 

U svom kratkom obraćanju, citirala je Martina Lutera Kinga: "Možda nećemo previše žaliti zbog zlih dela koje su činili zli ljudi, već zbog zastrašujućeg ćutanja dobrih ljudi" .

"Pa eto, nadam se da će biti još dobrih ljudi", dodala je Petrović. 

Članica žirija i bivša dobitnica te nagrade Dubravka Stojanović kazala je da su do sada nagrade dobijale novinarke, glumice, aktivistkinje, književnice, ali policajke ne. 

"Zašto nam je važno što je to Katarina Petrović? Važno nam je zbog njene hrabrosti, zbog muka koje prolazi, važno nam je da je podržimo i da podržimo sve one koji su u sličnoj situaciji i koji se još uvek ne usuđuju da budu u sličnoj situaciji", rekla je Stojanović. 

Ocenila je da čin Katarine Petrović neće promeniti policiju, ni državu, ni društvo, ali istakla da bez takvih postupaka promene nisu moguće. 

"Ako nema ljudi koji u jednom trenutku pokažu da se može, neće se ni moći", dodala je Stojanović. 

Nagrada "Osvajanje slobode" dodeljuje se od 2001. godine, a među poslednjim dobitnicama su tužiteljka Bojana Savović, koordinatorka nevladine organizacije Žene u crnom Staša Zajović i glumica Milena Radulović.

(Beta, 24.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja