Stekić (IMPP): Kineska vizija modernizacije usmerena je na dobrobit čovečanstva

Beta pre 4 sati

Naučni saradnik Centra za studije Pojasa i puta Instituta za međunarodnu politiku i privredu Nenad Stekić ocenio je da je kineska vizija modernizacije usmerena na dobrobit čovečanstva.

Modernizacija Kine predstavlja značajno nastojanje obeleženo istorijskim borbama i transformativnim reformama, posebno pod vođstvom Komunističke partije Kine a nedavno održano Treće plenarno zasedanje 20. Centralnog komiteta KP Kine, od 15. do 18. jula 2024. godine, naglasilo je ovu kontinuiranu evoluciju, ističući sveobuhvatan pristup produbljivanju reformi i unapređenju modernizacije, ocenio je Stekić u autorskom tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG).

Podseća se da je KP od svog osnivanja 1921. godine usmerena na obnovu kineske nacije i poboljšanje života njenih građana. Ova transformacija prošla je kroz ključne faze, uključujući politiku reformi i otvaranja iz kasnih 1970-ih, koja je pokrenula brzi ekonomski rast i integraciju u globalnu ekonomiju. Danas, modernizacija Kine obuhvata ne samo ekonomski napredak, već i socijalnu jednakost, kulturni razvoj i održivost životne sredine, dodaje se.

Na zasedanju su istaknuti ključni elementi vizije kineskog predsednika Si Đinpinga, uključujući produbljivanje reformi, jačanje sistema upravljanja i koncept zajedničkog prosperiteta, s fokusom na visoko kvalitetnu proizvodnju, tehnološku inovaciju i zelenu tranziciju. Kineska modernizacija obuhvata ključne aspekte kao što su prelazak sa kvantitativnog na kvalitetan rast, tehnološki napredak u oblasti veštačke inteligencije i 5G tehnologije, kao i globalno jačanje Kine kroz inicijativu Pojas i put.

Postavljeni su ciljevi koji treba da budu ostvareni do 2035. godine, a koji uključuju uspostavljanje visokokvalitetne socijalističke tržišne ekonomije koja integriše modernu upravu sa socijalističkim principima, čime se postavljaju temelji za postizanje statusa velike moderne socijalističke zemlje do sredine veka. Kineska vizija budućnosti uključuje održivi razvoj, nacionalnu bezbednost i jačanje uloge Kine kao globalne sile u multipolarnom svetu.

Stekić dodaje da su u saopštenju  najavljene strukturne reforme na strani ponude kako bi Kina postala svetski lider u nauci i tehnologiji. Ove reforme će uključivati promene u obrazovanju, kao i mehanizme podsticaja i ograničenja za promociju visokokvalitetnog razvoja. Ove inicijative odražavaju uverenje partije da svet ulazi u novu naučno-tehnološku revoluciju. Kineski teoretičari veruju da će pobednik ove revolucije biti zemlja koja ostvari "tehnološki proboj". Stoga, saopštenje ne samo da potvrđuje fokus Kine na napredne tehnologije, već i poziva partiju da ove reforme sprovede do 2029. godine i u potpunosti uspostavi visokorazvijenu socijalističku ekonomiju do 2035. godine, zaključuje autor.

(Beta, 24.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja