Drecun: Odluka o kupovini 'rafala' nije doneta na brzinu

Beta pre 4 sati

Odluka o kupovini borbenih aviona "rafal" nije doneta na brzinu, već su stručni timovi Vojske Srbije radili na planiranju nabavke tih aviona oko 10 godina, rekao je danas poslanik Skupštine Srbije  (Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane) Milovan Drecun.

"To je jedan od najsposobnijih borbenih aviona današnjice i pravi je izbor upravo za države kojima ne treba namenski avion jednog tipa, već avion koji može sve po potrebi", kazao je Drecun na sednici Skupštine Srbije na kojoj se razmatra rebalans bužeta za 2024. godinu i kojim su predviđena sredstva za njihovu kupovinu.

Dodao je da je to jedan od najtraženijih aviona i da se uz njega prodaje ceo paket rezervnih delova, kao i da je "kupovina najisplativija i da se kupuje na 30-40 godina".

Neistina koju iznosi opozicija je i, kako je rekao, da se kupovinom "rafala" radi o trgovini, odnosno da se srpski migovi daju Ukrajini.

"Da bismo prodali ili ustupili naše migove trećoj strani, neophodna je saglasnost zemlje od koje smo nabavili te avione, dakle od Rusije", kazao je on.

Ocenio je da vojna neutralnost Srbije, koja se kao koncept ne napušta, nije prepreka za nabavku oružja i saradnju sa najmoćnijim zemljama.

Avioni će, prema njegovim rečim, služiti za odvraćanje agresivnih namera i  podizanje odbrambenog kapaciteta zemlje.

Naveo je i da je potrebno uvesti služenje vojnog roka jer profesionalna vojska nije dovoljna.

(Beta, 25.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja