DS: Još nema odgovora gde je nestalo tri milijarde evra iz budžeta

Beta pre 4 sati

Demokratska stranka je danas ukazala da javnost još nije dobila odgovor na pitanje gde je iz republičkog budžeta nestalo tri milijarde evra, koji je trebalo da budu prihodovani od naplate PDV, po osnovu uvoza.

To pitanje je postavio poslanik i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac u ponedeljak, na početku rasprave u Skupštini Srbije o predloženom rebalansu ovogodišnjeg budžeta.

Demokratska stranka ima saznanja da je od 2016. godine do početka 2023. godine, kao rezultat sistemskih malverzacija, budžet Srbije uskraćen za naplatu iznosa od 2,642 miliona evra, navodi se u saopštenju stranke

Dodaje se da taj iznos treba uvećati za 557 miliona evra, koliko tokom 2023. godine nije naplaćeno PDV-a od uvoza.

"Vezano za tekuću 2024. godinu, zanimljivo je da je došlo do promena u Predlogu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu tako da se PDV koji se naplaćuje iz uvoza više ne razdvaja od onog koji se naplaćuje za aktivnosti unutar same zemlje, već se ove stavke beleže zbirno. Zbog ove činjenice navedene anomalije su teže uočljive ali možemo da pretpostavimo da se od ove prakse nije odustalo", istakla je DS.

(Beta, 25.09.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja