Umrla britanska glumica Megi Smit

Beta pre 4 sati

Legendarna britanska glumica Megi Smit (Maggie Smith) umrla je u 90. godini.

Poznata je po ulogama u filmovima o Hariju Poteru i seriji Dauntonska opatija, javila je danas njena porodica.

Legenda britanskog filma i pozorišta osvojila je dva Oskara tokom svoje karijere za "Najbolje godine gospođice Džin Brodi (The Prime of Miss Jean Brodie Iz 1970. i California Suite iz 1979. godine, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Imala je i četiri nominacije za Oskara i dobitnica je osam nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (Bafta).

U filmovima o Hariju Poteru Magi Smit igrala je profesorku Minervu Makgonagal, poznatu po svojoj šiljastoj veštičjoj kapi i strogom ophođenju prema mladim čarobnjacima u Hogvortsu.

U hit seriji Dauntonska Opatija igrala je sarkastičnu Vajolet Kroli, udovicu groficu Grantam, izvrsnu u svojim kratkim opaskama tokom šest sezona te serije.

Njeni sinovi Tobi Stvens i Kris Larkin objavili su da je umrla rano danas mirno u bolnici.

"Kao jako povučena osoba bila je sa prijateljima i porodicom do kraja. Za sobom ostavlja dva sina i pet voljenih unučadi koji su neutešni gubitkom svoje čudesne majke i bake", piše u saopštenju.

Sinovi su se zahvalili ljubaznom osoblju u bolnici Vestminster kao i na ljubaznim porukama podrške javnosti i zamolili da se poštuje njihova privatnost.

Među drugim njenim upečatljivim ulogama je uloga u filmu Soba s pogledom iz 1985. godine reditelja Džejmsa Ajvorija, u kome je igrala pratilju Šarlot Barlet koja je putovala u Italiju sa mladom Lusi Haničerč, koju je igrala Helen Bonam Karter. Za tu ulogu bila je nominovana za Oskara i za Zlatni Globus.

Karijera joj je počela u pozorištu, a dobila je prvu nominaciju za britanske filmske nagrade Bafta za film melodramu iz 1958. "Nowhere to Go".

Do 1963. Lorens Olivije joj je ponudio da igra Dezdemonu uz njega kao Otela u Nacionalnom pozorištu, a dve godine kasnije od tog komada je napravljen film sa originalnom postavom, a Megi Smit je nominovana za Oskara.

(Beta, 27.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja