Martinović: Dao bih saglasnost da se na poljoprivrednom zemljištu otvori rudnik

Beta pre 4 sati

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandar Martiović rekao je danas u Skupštini Srbije da će, ako ga neko bude pitao, dati saglasnost da se otvori rudnik na poljoprivrednom zemljištu.

On je na sednici Skupštine na kojoj se razmatraju amandmani na rebalans budžeta za 2024. godinu rekao da je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu za koji je 2006. glasala bivša vlast u kojoj je bila i Demokratska vlast, predviđeno da rudnik može da se otvori i na poljoprivrednom zemljištu, uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede.

"Ako me neko pita za saglasnost da se rudnik otvori na poljoprivrednom zemljštu daću je za napredak Srbije", rekao je Martinović, odbacujući optužbe Srđana Milivojevića (Demokratska stranka) da je tim istim zakonom zabranjeno da se poljoprivredno zemljište koristi za nepoljoprivredne aktivnosti.

Dodao je da na poljoprivrednom zemljištu, kako predviđa taj zakon, može da se otvori, ne samo rudnik, već jalovište, odlažu pepeo i druge štetne materije u saglasnost Ministarstva poljoprivrede i dokaz da je plaćena naknada.

"Suština protesta poljoprivrednika je da se udruže lažni poljoprivrednici i ekolozi protiv Vučića i vlade", rekao je Martinović i ocenio da se "vodi hibridni rat".

Naveo je da je član udruženja poljoprivrednika Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Mileta Slankamenac, "koji nije poljoprivrednik jer nema registrovano gazdinstvo nego tri sakcije", juče zakopao krst za pokoj duše poljoprivredi i "huška na proteset".

Ministarstvo će, kako je naveo, isplatiti sve subvencije, 17.000 dinara po hektaru za setifikovano seme i 100.000 po junici, plus 55.000 za krave.

Milenko Jovanov (Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane) istakao je da se rudnik litijuma neće otvoriti ako "struka ne kaže da je bezbedan za životnu sredinu" i dodao da su u dešavanja u Srbiji vezana za litijum upletene "strane službe".

(Beta, 30.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja