Opozicione stranke podržale zahteve radnika u prosveti

Beta pre 4 sati

Nova demokratska stranka Srbije (Novi DSS) podržala je danas protest sindikata prosvete i apelovala na Vladu Srbije da za njih obezbedi dovoljno sredstava u Zakonu o budžetu za 2025. godinu.

Novi DSS u saopštenju dodaje da Vlada treba da obezbedi dovoljno sredsatva ne samo u delu koji se odnosi na zarade, već da su potrebna i sredstva za popravku školskih objekata i izgradnju stanova za mlade prosvetne radnike, po povoljnim cenama.

"Podržavamo zahteve prosvetnih radnika, kao i današnje proteste u organizaciji sva četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti koji se ne mire sa lošim materijalnim položajem, nepoštovanjem sporazuma i urušavanjem obrazovnog sistema. U situaciji kada se milijarde dinara rasipaju na bespotrebne i korupcionaške projekte, krajnje neuverljivo zvuče opravdanja da nema sredstava za prosvetne radnike, posebno što se time gazi potpisani protokol koji predviđa da će početna plata zaposlenog u prosveti biti na nivou prosečne zarade u Srbiji", piše u saopštenju.

Dodaje se da predsednik Vlade i ministri moraju da shvate da potpisani protokol nije i ne može biti samo još jedno od predizbornih obećanja na koje su odavno zaboravili.

"Vlast godinama žmuri na loše rezultate na međunarodnim testiranjima koja su posledica i nedostatka kadrova u školstvu. Nastavni smerovi na fakultetima su pred gašenjem, a odgovor države je dodatno ponižavanje sektora koji treba da popune svršeni studenti tih fakulteta", piše u saopštenju.   Zeleno levi front podržao štrajk prosvete za bolje plate i uslove rada Zeleno-levi front (ZLF) je saopštio da pruža punu podršku zaposlenima u predškolskim i školskim ustanovama koji danas štrajkuju i protestuju na ulica,a. Oni ne pristaju na predlog Vlade da se zarada nastavnom osoblju poveća za 12 odsto, a nenastavnom za osam od januara 2025. godine. "Neprihvatljivo je da se topli obrok u vrtiću zameni keteringom, a da o higijeni brinu agencije. Tu smo na tragu novog javno-privatnog partnerstva, za koje se već toliko puta pokazalo da ne doprinosi kvalitetu dok puni nečiji džep", rekla je Marina Vidojević, koordinatorka Grupe za obrazovanje ZLF. ZLF renosi da se vaspitači i roditelji žale da su prevelike grupe dece u vrtićima, kao i odeljenja u školama, te nema kvalitetnog rada s njima.

(Beta, 02.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja