Brza pruga Novi Sad-Subotica biće puštena u rad godinu dana pre roka, zasluga kineskih graditelja

Beta pre 4 sati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će deonica brze pruge od Novog Sada do Subotice biti otvorena 24. novembra, što je godinu dana pre predviđenog roka, za šta su najviše zaslužni kineski graditelji.

Za dve godine, kad brza pruga u Srbiji bude spojena sa brazom prugom u Mađaraskoj, iz Beograda do Budimpešte stizati za dva sata i 40 minuta, odnosno za sat i po iz Subotice do mađarske prestonice.

Vučić je, tokom obilaska završnih radove na staničnoj zgradi Železničke stanice u Subotici, rekao da je ova pruga važna kako za Suboticu, tako i za Mađare koji žive u Srbiji.

"Uredili smo sa Mađarima da se ne staje na granici, nego da budu i jedni i drugi carinici u Beogradu i Budimpešti. To je naš bilateralni dogovor sa Mađarima, koji su Evropljani prihvatili. Nema čekanja, jurimo preko granice i to je to", rekao je predsednik.

On je zahvalio kineskom ambasadoru Li Mingu, rekavši da Srbija ovakvu brzinu razvoja ne bi postigla bez Kineske podrške.

"Suštine je u tome da smo mi uz pomoć Kineza ovu prugu završili godinu dana ranije", rekao je Vučić.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming je rekao da bez vođstva i vizije predsednika Si Đinpinga i Aleksandra Vučića izgradnja brze pruge u Srbiji do granice sa Mađarskom ne bi bila moguća.

"Ovaj projekat bih okarakterisao kao čudo, zajedničko čudo. Pruga će doneti mnogo benefita stanovnicima Srbije, a svakako je postala simbol čeličnog prijateljstva naše dve države", rekao je Li posle obilaska završnih radova na staničnoj zgradi u Subotici.

(beta/cmg)

(Beta, 04.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja