RCC: Šest timova sa Zapadnog Balkana pobednici petog regionalnog digitalnog takmičenja Balkaton

Beta pre 4 sati

Timovi Lisec iz Srbije, Genitor iz Severne Makedonije, Roadzo iz Bosne i Hercegovine, Komuniteti iz Albanije, Darn sa Kosova i Majturn (MyTurn) iz Crne Gore ovogodišnji su pobednici petog regionalnog digitalnog takmičenja Balkaton.

Savet za regionalnu saradnju (RCC) nagradio je pobednike sa po 7.000 evra na svečanosti koja je održana sinoć u Tirani.

Od 80 prijava, žiri je odabrao 16 finalista koji su se takmičili u finalu Balkatona u kome su svoja digitalna rešenja predstavili stručnom žiriju u sastavu Linda Shomo, Amar Dedović, Mergim Cahani, Duško Petrović, Anita Nikova, Nikola Kovačević i Evisi Kopliku, saopšteno je iz RCC.

Tim Lisec iz Srbije razvija pristupačnu alatku za komunikaciju namenjenu osobama sa sindromom zarobljenosti u sopstvenom telu (LiS) koja koristi komercijalno dostupne veb kamere za uočavanje obrazaca kretanja očiju i njihovo pretvaranje u reči ili fraze.

Tim Darn sa Kosova je napravio aplikaciju koja koristi pametnu tehnologiju za efikasnije prikupljanje otpada čime se štedi vreme, gorivo i smanjuje se uticaj na okolinu.

Tim Genitor iz Severne Makedonije je uveo autonomni robotski sistem za molerske radove kojim upravlja veštačka inteligencija, a kojim se rešava problem nedostatka radne snage u građevinskoj industriji automatizacijom velikih poslova molaraja.

Komuniteti je inovativna platforma upravljanja zgradama iz Albanije kojom se centraliziranom kontrolnom pločom i ekološki prihvatljivim karakteristikama pojednostavljuje upravljanje imovinom.

Tim MyTurn iz Crne Gore je razvio mobilnu aplikaciju sa elementima igre uz pomoć koje deca učestvuju u kućnim poslovima, a roditeljima se pojednostavljuje vođenje tih poslova.

Tim Roadzo iz Bosne i Hercegovine razvija rešenje za obnovljivu energiju koje koristi pizoelektrične materijale na cestama za pretvaranje prometa vozila u električnu energiju.

RCC je ove godine odlučio da dodeli posebno priznanje srednjoškolskim timovima, a tri najbolja rešenja su nagrađena sa po 4.000 eura. Dobitnici posebnih nagrada su timovi Sajberskor (CyberScore) iz Srbije, Inogrls (InnoGirls) iz BiH i Der (Dare) iz Albanije.

"Digitalizacija se ne odnosi samo na tehnologiju, njena suština je osnaživanje. Vi imate moć da nešto promenite, ne samo u svom životu već i u životima ljudi oko vas. Ovo je vreme za velike snove i rizike. Ne bojte se da krenete malim koracima, veliki broj najvećih svetskih tehnoloških firmi je počeo u nečijoj garaži ili samo sa nekoliko redova koda", rekla je generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu.

Dodala je da se u okviru Balkatona slave postignuća i "odaje počast duhu inovacija i izvanrednom potencijalu mladih stvaralaca širom Zapadnog Balkana".

Balkaton je jedna od vodećih inicijativa RCC-a koju finansira Evropska unija, a koja pruža mogućnost za podsticanje, razvoj i prepoznavanje jedinstvenih digitalnih ideja, odnosno rešenja i proizvoda, navodi se u saopštenju RCC.

Šef Sekcije za ekonomski i društveni razvoj u Delegaciji Evropske unije u Albaniji Andrea Ferrero pohvalio je usredsređenost na inovacije i istakao njihovu presudnu ulogu u rešavanju glavnih izazova poput klimatskih promena, prenaseljenosti i odliva kvalifikovane radne snage.

Cilj takmičenja Balkathon, koje je prvi put održano 2020. godine, je osnaživanje mladih inovatora iz regiona.

(Beta, 04.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja