Rumunija dobija 920 miliona dolara pozajmice od SAD za kupovinu naoružanja

Beta pre 4 sati

Američki Stejt Department odobrio je pozajmicu od 920 miliona dolara Vladi Rumunije za modernizaciju vojske i "jačanje istočnog krila NATO", preneo je danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Posle Poljske, Rumunija je druga zemlja istočnog krila NATO koja dobija specijalizovanu pozajmicu jer modernizuje vojsku sa osloncem na SAD kroz nabavke vredne više milijardi evra.

Sa Vašingtonom je ugovorena kupovina tenkova Abrams i zajednička proizvodnja municije a Rumunija pruža pomoć Ukrajini, uključujući transfer sistema Patriota i obuku pilota za avione F-16.

Vlada SAD će obezbediti Rumuniji bespovratnu pomoć od 60 miliona dolara u okviru ove pozajmice koja je deo programa FMF (Foreign Military Financing). Uslovi vraćanja ostatka pozajmice nisu saopšteni, ali je zvanična procedura takva da se pozajmica vraća sa kamatom.

Kako pišu američki mediji, ovo je druga specijalizovana pozajmica za države, što je novi način američke vlade za pomoć saveznicima u modernizaciji vojske. Pre godinu dana i u julu ove godine isti vid pomoći, samo u većem iznosu od ukupno četiri milijarde dolara, dobila je Poljska.

Osnovni uslov za dobijanje pozajmice je da se od tog novca kupi američko oružje.

Rumunija je od početka 2023. godine dobila ukupno osam odobrenja za kupovinu američkog naoružanja u okviru programa FMS (Foreign Military Sales) u ukupnoj vrednosti od 11 milijardi i 41 miliona dolara.

Najvrednija je poslednja odobrena nabavka od 7,2 milijarde dolara za kupovinu 32 višenamenska borbena aviona F-35A JSF (Joint Strike Fighter). Druga po vrednosti je već pomenuta nabavka 54 tenka M1A2 SEPv3 Abrams sa paketom municije i podrške ukupne vrednosti od 2,5 milijardi dolara.

Rumunija kupuje i 95 oklopnih vozila JLTV za 104 miliona dolara, paket modernizacije za avione F-16 od 105 miliona dolara, 16 amfibijskih oklopnih vozila za 120 miliona dolara, zatim rakete vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM za 592 miliona dolara, rakete vazduh-vazduh AIM-9X Sidewinder za 340 miliona dolara, kao i protivoklopne rakete FGM-148F Džavelin za 80 miliona dolara.

(Beta, 04.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja