Hiljade Mađara protestovalo zbog propagande državne TV, traže nepristrasne medije

Beta pre 5 sati

Više hiljada demonstranata se danas okupilo ispred sedišta mađarske državne televizije u Budimpešti da pokaže nezadovoljstvo zbog širenja propagande, u korist vlasti.Protest su organizovali najistaknutija mađarska opoziciona ličnost Peter Mađar i njegova nova partija TISA, koja se poslednjih meseci pojavila kao najozbiljnija politička pretnja za premijera Viktora Orbana.

Mađar je otvoreno govorio o tome šta on vidi kao štetu koju je Orbanova "fabrika propagande" nanela mađarskoj demokratiji.

"Ono što se postoji ovde u Mađarskoj 2024. godine, a sebe naziva 'javnim medijima', je globalni skandal", rekao je Mađar okupljenima. "Dosta je gadosti, dosta laži, dosta propagande. Naše strpljenje je ponestalo", rekao je on.

Mađar je zatražio ostavku direktora mađarskog javnog emitera, ponovio pritužbe mnogih opozicionih političara da im nije pružena mogućnost da se pojave na državnoj televiziji kako bi komunicirali sa biračima.

On je pozvao svoje pristalice na još jedne demonstracije 23. oktobra, na nacionalni praznik u znak sećanja na neuspelu mađarsku revoluciju protiv sovjetske dominacije 1956. godine.

I mađarski i međunarodni posmatrači već dugo upozoravaju da je sloboda štampe u Mađarskoj ugrožena i da je Orbanova stranka koristila kupovinu medija od strane poslovnih tajkuna povezanih sa vladom da izgradi provladinu medijsku mašineriju.

Reporteri bez granica procenjuju da su takve kupovine Orbanovoj partiji omogućili kontrolu nad oko 80 odsto medija u Mađarskoj. Oni su 2021. godine stavili Orbana na listu medijskih "predatora", prvog lidera EU koji je "zaslužio" ovo priznanje.

(Beta, 05.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja