Ministar: Sledeće godine konzervacija važnog arheološkog nalazišta Dvorine kod Aranđelovca

Beta pre 4 sati

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković je danas izjavio da bi projekat konzervacije (zaštite) arheološkog nalazišta Dvorine na Venčacu kod Aranđelovca trebalo da bude završen ove godine, a da bi sledeće godine trebalo da bude konzervacija tog arheološkog nalazišta iz prve polovine 14. veka.Selaković je tokom posete tom lokalitetu naveo da je grupa arheologa na čelu sa profesorom Dejanom Radičevićem utvrdila tragove prisustva srednjovekovne srpske države, najverovatnije iz vremena carstva, odnosno prve polovine 14 veka i vremena vladavine prvo kralja, potom cara Stefana Dušana, prenelo je Ministarstvo u saopštenju.

Nađeni su i, kako je dodao, ostaci monumentalne sakralne građevine, crkve koja se sa vrlo malim odstupanjima gotovo poklapa sa dimenzijama manastira Gračanice građenim u vardarskom, odnosno srpsko-vizantijskom stilu, a koja je bila freskopisana i od koje su ostali "fragmenti živopisa izvanrednog kvaliteta".

"Svi slojevi nalaza na ovom području ukazuju da je narod iz ovoga kraja vekovima ovo mesto smatrao svetim mestom, da su ovde vršena sahranjivanja i da su ljudi ovde gravitirili, čak i onda kada nisu znali šta se na ovom prostoru nalazilo", kazao je Selaković.

Naveo je da će Ministarstvo nastaviti da podržava sve aktivnosti taj projekat, kako za iskopavanja, tako i za zaštitu, dodavši da predstoji još mnogo rada i naučne obrade nalazaka.

Podsetio je da je Ministarstvo od 2018. godine obezbedilo više od 14 miliona dinara za arheološka iskopavanja i da je Skupštini Srbije već upućen predlog da taj lokalitet dobije status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

(Beta, 07.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja