NUNS: Ministarke Stamenkovski i Mesarović da prestanu targetiranje novinarke Ljiljane Stojanović

Beta pre 4 sati

 Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je danas upozorilo da napadi provladinih tabloida na urednicu Regionalne  agencije "Jugpress" Ljiljanu Stojanović zbog pitanja koje je postavila ministarki Milici Đurđević Stamenkovski u subotu  u Leskovcu, traju već tri dana.NUNS je u saopštenju naveo da su ti mediji optužili novinarku da je napala i osudila ministarku ukazujući joj "da ne može da se poziva na povećanje nataliteta, jer je i sama kasnije rodila decu”.

Dodaje se da je Stojanović na konferenciji pitala ministarku koliko godina je imala kada je rodila prvo dete, budući da je ranije iznela zamerku ženama da rađaju u kasnim godinama.

Nakon toga urednica Jugpress je optužena da je "Šolakova novinarka", a da je pitanje koje je postavila "primitivno zadiranje u privatnost" i "čist bezobrazluk i očigledno nedostatak argumenata" dok se televizija Informer detaljno bavila ovom temom, navelo je novinarsko udruženje.

NUNS je ukazao da se pritiscima pridružila i ministarka privrede Adrijana Mesarović koja je takođe bila na konferenciji za medije u Leskovcu.

U saopštenju piše da je ona na Instragramu napisala da "takvi komentari ne samo da pokazuju opsesivnu mržnju prema ženama i majkama, već i brutalnu mržnju prema svemu što vlast radi za građane Srbije".

"Ne smemo da ćutimo onima koji crtanjem meta i ponižavanjem žena rodilja i nerodilja očigledno pokušavaju da dođu na vlast"! dodala je ministarka Mesarović, naveo je NUNS.

Uredništvo Jugpress-a saopštilo je da Stojanović nije uvredila ili omalovažavala žene generalno i da nije napala ministarku Milicu Đurđević Stamenkovski, kako se to uporno plasira u kampanji koja poziva na linč Stojanović i JUGpress-a, a koju vode dve ministarke i pojedini mediji.

NUNS je ocenio da je "novi incident jos jedan slučaj potpune zamene teza i namernog targetiranja novinarki i novinara koji se usude da postave pitanja koja nisu unapred pripremeljena i pokusaj da se kritika rada javnih funkcionera preokrene u politicke kampanje promene vlasti".

U saopštenju su naveli da "najoštrije osuđuju zlonamerno spinovanje tabloida i učešće ministarki u kampanji protiv novinarke Ljiljane Stojanović".

"Besmisleno je tražiti da tabloidi, koji ne priznaju Kodeks novinara Srbije i ne poštuju profesionalne standarde, zaustave kampanju linča protiv urednice Jugpress, ali napominjemo da je neophodno da država Srbija prestane da daje novac građana ovim medijima, preko medijskih konkursa i javnih nabavki", dodaje se.

NUNS je zatražio da javni funkcioneri preuzmu odgovornost za ono što izgovaraju i čine, da ne učestvuju u napadima na novinare optužujući ih za nešto što nisu rekli, već da ovakve tekstove osude i ne podsticu.

U saopštenju piše i da "Ljiljana Stojanović nije ponižavala žene, kako ministarka Mesarović navodi", a "sasvim sigurno joj nije cilj dolazak na vlast".

(Beta, 07.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja