Sindikat Sloga: Zabrinuti smo zbog angažovanja privatnih detektiva za kontrolisanje bolovanja

Beta pre 4 sati

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su danas da su zabrinuti zbog prakse angažovanja privatnih detektiva za kontrolisanje bolovanja zaposlenih i pozvali radnike da podnesu krivične prijave protiv poslodavaca koji to sprovode.

"Ove nezakonite aktivnosti predstavljaju kršenje osnovnih ljudskih prava radnika i direktno zadiranje u njihovu privatnost, uključujući i proveru ličnih zdravstvenih podataka", navodi se u saopštenju sindikata.

Naveli su da pre podnošenja krivične prijave radnici prvo prikupe relevantne dokaze, poput svedočenja, fotografija ili zabeležene komunikacije.

Prijave se mogu podneti policiji ili nadležnom tužilaštvu.

"Posebno želimo da naglasimo da se u javnosti manipuliše podacima o 'lažnim bolovanjima', među kojima je i tvrdnja da čak 40.000 radnika koristi bolovanja bez stvarnog zdravstvenog razloga", naveo je sindikat.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" smatraju da ovakve informacije nisu potkrepljene valjanim dokazima i da bi bilo korisno za javnost i sve zainteresovane strane da se objasni na osnovu koje metodologije istraživanja ili izvora su ovi podaci utvrđeni.

(Beta, 07.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja