A. Karađorđević: Ubistvo kralja - prvi pucnji Drugog svetskog rata

Beta pre 6 sati

Princ Aleksandar Karađorđević izjavio je da se ne kaže uzalud da su pucnji u Marselju, kada je u atentatu ubijen njegov deda kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, pre devet decenija, bili prvi pucnji Drugog svetskog rata, ocenivši da je to sudbinski uticalo na dalji tok istorije ne samo naše zemlje nego i Evrope i sveta.

"Nesporna je činjenica da su se ubistvu kralja Aleksandra i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua širom otvorila vrata ekstremnim ideologijama koje su beć bile u usponu, da napuste okvire svojih zamlja i da 'razmahnu' po celoj Evropi, ne ostavljajući naravno ni Jugoslaviju, a ni Srbiju imunu na ta dešavanja", rekao je Karađorđević, u intervjuu za list Danas.

Prema njegovim rečima, "Balkanskim savezom, 'Malom Antantom', on je formirao zajednice država koje su tako ujedinjene mnogo lakše mogle da se odupiru i nacizmu i fašizmu sa jedne, ali i komunizmu sa druge strane".

"Zato su se njegovoj smrti podjednako radovali u Berlinu, Rimu i Moskvi tog doba, kao i u njihovim satelitima", naveo je Karađorđević.

On je rekao da je formiranje Jugoslavije istorijski događaj koji je njegov deda, poznat i kao kralj Ujedinitelj, sproveo u delo, ostvario, ali koji su mnogi želeli i za koji su mnogi radili, kao i da je ta ideja starija čak i od 19. veka kada doživljava ekspanziju.

Kako je naveo, Jugoslavije je u suštini bila plemenita ideja koja je, nažalost, u praksi imala problema, uz konstataciju da bi možda sve bilo drugačije da se kralj vratio iz Marselja.

"Ni Sjedinjene Američke Države u 19. veku nisu bile najstabilnija zemlja. Njujorčani i Teksašani se nisu baš voleli, zemlja je prošla krvavi građanski rad, ali je uspela da na kraju ipak ostvari jedinstvo. U osnovi, ideja Jugoslavije je slična, ali za razliku od SAD, koje su bile daleko od Evrope i svojih najvećih protivnika, naša zemlja je bila na vetrometini, na udaru suviše velikog broja sila koje su zdušno radile da je rasture", ukazao je Karađorđević.

(Beta, 09.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja