Ministarstvo: Nije bilo pritisaka na beogradski ETF u vezi s litijumom

Beta pre 4 sati

Ministarstvo Srbije za nauku, tehnološki razvoj i inovacije je danas saopštilo da je pozvalo naučno-istraživačke organizacije da s uključe u proces razmatranja i stručne analize zaštite životne sredine povodom plana za eksploataciju litijuma i bora, li da "nije izvršilo nikakve pritiske na upravu beogradsko Elektrotehničkog fakulteta (ETF)" u vezi s tim.

Dekan ETF Dejan Gvozdić i svi prodekani podneli su ostavke u utorak, 8. oktobra, na sednici Nastavno-naučnog veća (NNV) gde je trebalo da zauzme stav o tome - potvrdili su za portal Insajder profesori Miomir Kostić i Nedžad Hadžiefendić.

O razlozima za ostavku dekana i prodekana više profesora ETF nije želelo da govori, piše na sajtu te televizije gde se dodaje da je ETF održao nedavno vanrednu sednicu NNV na kojoj je analiziran projekat "Jadar".

Tada nije bilo izjašnjavanja o projektu iako je, kako je nedavno rekao profesor ovog fakulteta Milan Bjelić, "preovladavao ton protiv" iskopavanja litijuma, ali, glasanja članova NNV o tome nije bilo jer su usledile ostavke uoči sednice na kojoj je to trebalo odlučiti.

Ministarstvo u saopštenju piše da "nije izvršilo nikakve pritiske na upravu ETF Univerziteta u Beogradu, niti je na bilo koji način uticalo na donošenje odluka fakulteta povezanih sa pitanjima eksploatacije litijuma ili bilo kojeg drugog pitanja zaštite životne sredine".

Navelo je i da je Ministarstvo "u trenutku izražene zabrinutosti javnosti za životnu sredinu, za cilj imalo da građanim Srbije omogući transparentno i objektivno informisanje, proverenim i naučno potkovanim informacijama - u ovom slučaju u vezi sa projektima ili aktivnostima koje potencijalno mogu imati uticaj na životnu sredinu, kako u dolini Jadra, tako i na teritoriji čitave Srbije".

Cilj tog poziva je bio da se celokupna stručna javnost iz oblasti zaštite životne sredine, odnosno svi istraživači koji delatnost baziraju na istraživanjima u navedenim oblastima, na osnov kompetencija uključe da bi se obezbedili transparentni podaci u vezi sa projektima ili aktivnostima koje potencijalno mogu uticati na životnu sredinu, piše u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo da je sprovelo aktivnosti u cilju okupljanja i diskusije u okviru naučnoistraživačke zajednice, "i to u vidu poziva na kreiranje ekspertskih grupa među predstavnicima najrelevantnijih naučnoistraživačkih organizacija iz oblasti zaštite životne sredine, rudarstva i energetike".

Inicirano je i pokretanje razvoja digitalne platforme "Održiva Srbija", piše u saopštenju.

Naučno-istraživačke organizacije pozvane su, kako je navedeno, da delegiraju administratora svog profila u okviru te platforme, "koji bi bio zadužen za razmenu podataka između baza koje poseduju naučnoistraživačke organizacije i baze ove digitalne platforme".

(Beta, 09.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja