Štada izveštaj: Google i AI još uvek ne mogu da se takmiče sa lekarima i farmaceutima

Beta pre 4 sati

Zdravstveni izveštaj kompanije Štada (STADA) za 2024. godinu, koji je predstavljen danas, pokazao je da 62 odsto Evropljana ima pozitivan stav prema veštačkoj inteligenciji (AI), ali kada je u pitanju njena upotreba u ličnoj zdravstvenoj zaštiti, većina je i dalje suzdržana."Dr Google i dr AI još uvek ne mogu da se takmiče sa lekarima opšte prakse i farmaceutima. Evropljani u velikoj meri veruju lekarima (63 odsto) i farmaceutima (54 odsto) u pogledu preporuka za OTC proizvode (lekove za koje je utvrđeno da se mogu bezbedno koristiti bez nadzora zdravstvenih radnika), dok samo 16 odsto veruje Google, a samo 12 odsto Evropljana veštačku inteligenciju (AI) smatra pouzdanom kod takvih saveta", navedeno je u saopštenju Štade.

Dodaje se da istovremeno, kada je reč o pribavljanju informacija koje su bitne za donošenje odluke o kupovini OTC proizvoda, Google (40 odsto) ostaje značajan izvor informacija i beleži neznatno bolje rezultate od lekara (35 odsto) i farmaceuta (38 odsto).

Građani Mađarske (71 odsto), a potom i građani Srbije i Češke (70 odsto) najviše vole Google pretragu.

Onlajn članci su posebno interesantni građanima Finske, Bugarske i Srbije (45 odsto), pokazalo je istraživanje Štade.

Zvanične veb-sajtove zdravstvenih ustanova najčešće posećuju građani Finske (55 odsto) i Švedske (46 odsto), a informacije od influensera na Fejsbuku, Tik Toku, Instagramu najviše prate građani Bugarske (33 odsto), Poljske i Uzbekistana (32 odsto).

Da ne koriste nijedan onlajn izvor naglasio je 26 odsto građana Uzbekistana, 22 odsto građana Nemačke i 10 odsto građana Srbije.

Kada je reč o ličnoj zdravstvenoj zaštiti, istraživanje je pokazalo da su Evropljani iz različitih razloga skeptični u pogledu AI.

Posebno su zabrinuti zbog zloupotrebe AI, naročito kada neko ima neovlašćen pristup njihovim ličnim podacima (64 odsto), pokazao je Štada Zdravstveni izveštaj.

Više od polovine njih takođe je zabrinuto zbog gubitka empatije u međuljudskim odnosima (59 odsto), kao i gubitka poslova (56 odsto) i bezbednosti podataka (57 odsto).

Žene su, kako je navedeno, zabrinutije od muškaraca kod upotrebe tehnologije u svojoj ličnoj zdravstvenoj zaštiti.

Gubitak ljudske interakcije sa ulaskom AI u zdravstveni sektor najviše brine stanovnike u Irskoj (72 odsto), kao i građane Velike Britanije, Uzbekistana, Mađarske i Srbije (po 69 odsto).

Istraživnje je pokazalo da je stav Evropljana jasan, iako će AI sigurno nastaviti da se usvaja u različitim oblastima zdravstvene zaštite, a to je da bi to morala da bude samo dopuna, a ne zamena za ličnu interakciju sa kvalifikovanim stručnjacima.

Rezultati šestog međunarodnog Zdravstvenog izveštaja kompanije Štada za 2024. godinu, dobijeni su tokom istraživanja sa više od 46.000 ispitanika iz 23 zemlje Evrope, među kojima je i Srbija.

(Beta, 09.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja