Stojković: Biološki fakultet protiv projekta Jadar

Beta pre 4 sati

Profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Biljana Stojković je danas rekla da se taj fakultet izjasnio da je "apsolutno protiv" projekta "Jadar" za eksploataciju litijuma i bora i da je taj stav zauzeo na osnovu incijative Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) da se akademska zajednica izjasni o svemu u vezi s tim projektom.

"Biološki fakultet apsolutno stoji na stanovištu da projekta ne sme biti", kazala je za agenciju Beta Stojković i da smatra da bi svi fakulteti, pa i Elektrotehnički (ETF) trebalo da zauzmu stav o tom projektu.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Dejan Gvozdić i svi prodekani podneli su ostavke u utorak 8. oktobra na sednici Nastavno-naučnog veća (NNV), potvrdili su za Insajder profesori Miomir Kostić i Nedžad Hadžiefendić.

O razlozima za ostavku dekana i prodekana više profesora ETF nije želelo da govori, piše na sajtu te televizije gde se dodaje da je ETF održao je nedavno vanrednu sednicu Nastavno - naučnog veća na kojoj je analiziran projekat "Jadar".

Tada nije bilo izjašnjavanja o projektu iako je, kako je nedavno rekao profesor ovog fakulteta Milan Bjelić, "preovladavao ton protiv" iskopavanja litijuma, ali, glasanja članova NNV o tome nije bilo jer su usledile ostavke uoči sednice na kojoj je to bila tema.

Stojković je kazala da je pre mesec dana fakultetima stiglo pismo SANU u kojem, kako je prenela, akdemici kažu da bi profesori, posebno onih fakulteta koji mogu imati veze sa rudarenjem litiijuma na svaki način - i ekonomski, energetski, zdravstveni, medicinski, bilološki, trebalo da se izjasne o tim pitanjima.

"To je bio potpuno logičan zahtev.... i zaista je potpuno ispravno, relevantno i važno da se profesori izjasne o svemu tome", kazala je ona.

Stojković smatra da je obaveza profesora univerziteta koji uživaju ugled u društvu, koji imaju obrazovanje i mogućnost da to dodatno prouče, "prosto morali da jasno kažu što o tome misle".

"Evo Biološki fakultet je to uradio i mislim da je takođe bilo veoma važno da je ETF to uradio... mislim da se radi o pitanju energetika, održivosti litijuma kao resursa i konačno o infrastrukturi za taj projekat i to su vrlo korektna pitanja za ETF", kazala je ona.

Napomenula je da bi ETF morao da odgovori na sva ta pitanja i zauizem neki stav o projektu, te da ju je "jako razočarala" to što je dekan ETF "pobegao iz cele stvari i dao ostavku".

"Očekivalo se da će da se izjasne... i naravno, to smo svi znali, postojale su tendencije da se većinski glasa proti projekta 'Jadar' ", kazala je Stojković.

Rekla je da ne zna "šta se u međuvremenu dešavalo" i "kakav je pritisak sam dekan doživeo od zagovornika projekta 'Jadra' i verovatno od vlasti".

"Ne znam i da li će dekan to i kada reći, u svakom slučaju meni je razočaravajuće da se na taj način pobegne i da se ta stvar ne završi onako kako treba što je konačno obaveza fakulteta i Univerziteta", kazala je ona.

Ocenila je da je ETF morao da zauzme neki stav, a ostavkama se onemogućava to, odnosno održavanje sednice na koj bi to moglo da se postigne.

"To je jako loše i to je bežanja od odgovornosti i misli da je to porazno za Univerzitet i za profesore koji tu rade", kazala je Stojković.

(Beta, 09.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja