Anketa: Devojčice iz različitih kulturnih i socijalnih sredina nisu dovoljno uključene u sport

Beta pre 4 sati

Više od polovine sportskih ranika smatra da devojčice iz različitih kulturnih i socijalnih sredina nisu dovoljno uključene u sportske aktivnosti, pokazala je anketa Instituta za ženski sport."To je za nas u Institutu pokazatelj da moramo još jače da radimo na smanjivanju tog jaza", navela je u saopštenju psihološkinja u Institutu za ženski sport Irena Anđelković.

Anketa sprovedena povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja je, kako se dodaje, pokazala i da se više od trećine ispitanika susrelo sa diskriminacijom.

Oko 90 odsto sportskih radnika veruje da je inkluzija u sportu veoma važna, dok je gotovo 80 odsto njih izjavilo da je više treninga ili resursa o socijalnoj inkluziji i interkulturalnim pitanjima poželjno u sportu.

U anketi je, kako se navodi u saopštenju, učestvovalo više od 50 sportskih stručnjaka i radnika u Beogradu, a sprovedena je tokom septembra.

Institut za ženski sport je istakao važnost samopouzdanja koje kroz sport može da se razvije u najranijim godinama i pozvao roditelje da se priključe besplatnim školama sporta koje su im dostupne u lokalnim zajednicama.

(Beta, 10.10.2024)

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja