U Beogradu otvorena konferencija 'Dijalozi o Kini'

Beta pre 4 sati

Konferencija "Dijalozi o Kini" u orgranozaciji Instituta međunarodnu politiku i privredu počela je danas u Beogradu.

Konferenciju je otvorio ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić koji je rekao da Srbija podržava ideju "jedne Kine" i zahvalio se Kini što nije priznala Kosovo.

"Zahvalni smo Kini za principijalan stav o temi naše južne pokrajine. Podrška Kine zajedno sa naporima Vlade u međunarodnim organizacijama je od velikog značaja za Srbiju. Nastavljajući da podržavamo politiku 'jedne Kine' kao i ideju 'jedna zemlja, dva sistema' mi poštujemo tetorijalni integritet Kine", rekao je Đurić.

Direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu Branislav Đorđević je rekao da je "miroljubiva koegzistencija vitalna potreba čovečanstva za opstanak".

"Zbog toga Srbija, vojno neutralna, koja snažno zastupa poštovanje međunarodnog prava kao i Institut za međunarodnu politiku i privredu gde je i nastala ideja o pokretu nesvrstanih, predstavljaju prava mesta za diskusiju o promenama u međunarodnom sistemu i pravcima redefinisanja međunarodnog pokreta" rekao je Đorđević.

Ambasador Kine u Srbiji, Li Ming rekao je da "Kina teži jednakom i multipolarnom svetu, i univerzalno kosrinoj ekonomskoj globalizaciji i drago nam je što kineske inicijative nailaze na podršku širom sveta".

Konferencija "Dijalozi o Kini" najveća je naučna konferencija u Evropi za proučavanje kineske spoljne politike, i ove godine se održava četvrti put.

(Beta, 10.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja