Zelenski traži podršku NATO za svoj 'plan pobede'

Beta pre 4 sati

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u London na razgovore sa liderima Britanije i NATO-a o svom "planu pobede" u ratu protiv Rusije.

Zelenski se sastaje sa premijerom Velike Britanije Kirom Starmerom i generalnim sekretarom NATO-a Markom Ruteom, a potom će u Parizu razgovarati s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Starmer je rekao da su sastanci u Londonu, kojima su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Lemi, ministar odbrane Džon Hili i načelnik Generalštaba, admiral Toni Radakin, bili prilika da se "razmotri plan i detaljnije razgovara".

Zelenski će se u petak u Berlinu sastati s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a otputovaće i u Italiju.

Zelenski je trebalo da svoj plan predstavi na sastanku zapadnih lidera i ministara odbrane tokom vikenda održati u Nemačkoj, ali je taj sastanak odložen jer je predsednik SAD Džo Bajden otkazao dolazak zbog uragana na Floridi.

Zelenski je rekao u sredu na samitu u Hrvatskoj sa liderima država Jugoistočne Evrope da je cilj njegovog plana da ojača Ukrajinu "i geopolitički i na bojnom polju" pre bilo kakvog dijaloga sa Rusijom.

"Slabost bilo kojeg od naših saveznika će ohrabriti (ruskog predsednika Vladimira) Putina. Zato tražimo od njih da nas ojačaju, u smislu bezbednosnih garancija, u pogledu naoružanja, u smislu naše budućnosti nakon ovog rata. Po mom mišljenju, on razume samo silu" rekao je Zelenski.

Kijev još čeka vest od Zapada o svojim ponovljenim zahtevima da upotrebi njihovo oružje dugog dometa  koje je dobio za gađanje ciljeva duboko u Rusiji.

Smatra se da su neki, uključujući Veliku Britaniju, voljni da daju Ukrajini tu dozvolu, ali Bajden se uzdržao iz zabrinutosti da bi to pogoršalo sukob.

Ukrajinski lider je poslednji put posetio London u julu, pošto je izabrana vlada Starmerove Laburističke partije.

Starmerov portparol Dejv Pares rekao je da će današnji sastanak obuhvatiti "široke strateške diskusije" o podršci Velike Britanije i saveznika Ukrajini tokom "ključnog perioda".

(Beta, 10.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja