Lipavski: Normalizacija odnosa Srbije i Kosova ključna za integraciju u EU

Beta pre 4 sati

Ministar inostranih poslova Češke Jan Lipavski izjavio je uoči današnje posete Srbiji da situaicja na Kosovu i odnosi Beograda i Prištine utiču na bezbednost celog regiona i da je ključ za pronalaženje rešenja konstruktivan i odgovoran angažman vlasti u Beogradu i Prištini u dijalogu o normalizaciji međusobnih odnosa.

"Između ostalog to znači poštovanje i primenu dogovora pstignutih kroz dosadašnji dijalog, posebno Sporazuma o putu nromalizacije iz 2023 i njegovog Ohridskog aneksa za implementaciju", rekao je Lipavski u intervjuu za list Danas.

Lipavski je naveo da očekuje potpunu normalizacijhu odnosa Srbije i Kosova "jer je to ključni uslov za integraciju obe zemlje u EU".

On je kazao i da Čšeka u potpunosti podržava angažovanje i posredovanje EU u dijalogu Beograda i Prištine i da nema ambiciju da bude direktno uključena u posredovanje.

"Češka je uključena u otvorene i iskrene razgovore sa partnerima u Beogradu i Prištiniu tokom kojih pokušavamo da objasnimo prednosti napretka u normalizaciji odnosa i kao i pomirenja", dodao je.

Lipavski je rekao da je njegova današnja poseta Beogradu, kao i jučerašnja Bosni i Hercegovini, izraz dugoročnog interesa Češke i podrške težnjama zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže EU.

Na pitanje koliko bliski odnosi Beograda sa Moskvom utiču na odnos Češke prema Srbiji i njen put ka EU, Lipavski je rekao da Srbija kao kandidat za članstvo u EU "mora da se uskladi sa EU u nizu oblasti, uključujući spoljnu i bezebdnosnu politiku i da se pridržava principa i vrednosti koje dele članice EU".

"Srbija je trenutno samo delimično usklađena... a zbog ukupne bezbednosne situacije u Evropi to komplikuje njen odnos sa EU", rekao je Lipavski dodajući da je taj aspekt EU integracija važan za Češku i da će to biti jedna od tema razgovora u Beogradu.

Govoreći o odnosima u regionu Lipavski je podsetio na iskustvo svoje zemlje rekavši da su pomirenje i uspostavljanje dobrih i zdravih odnosa sa neposrednim susedima bili od suštinskog začaja za uspešnu integraciju u EU.

"Ohrabrujemo Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana da na slilan način pristupe pitanju susedskih odnosa. Naše iskustvo nam govori da integracija u EU može dostići svoj pun potencijal nakon što se na konstruktivan i pozitivan način prevaziđe nasleđe prošlosti", dodao je češki ministar za Danas uoči razgovora sa srpskim zvaničnicima.

(Beta, 11.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja