Ženska mreža SSP: Zalažemo se za uvođenje obaveznih edukacija o rodnim pravima u školama

Beta pre 4 sati

Predsednica Ženske mreže Stranke slobode i pravde (SSP) Ferida Čustović povodom Međunarodnog dana devojčica rekla je danas da se oni zalažu za uvođenje obaveznih edukacija o rodnim pravima, ulogama i mogućnostima u osnovnim i srednjim školama.

Kako se navodi u saopštenju SSP-a, Čustović je rekla da je osnovni cilj obeležavanja ovog dana, promovisanje prava devojčica i povećanje svesti o neravnopravnosti sa kojom se one suočavaju.

Kazala je da u svetu, "istraživanja pokazuju da je četvrtina devojčica žrtva nekog oblika fizičkog zlostavljanja, oko 70 miliona, prijavljuje zlostavljanje u uzrastu već od 15 godina".

"U Srbiji je u 2023. godini u rani brak, pre navršene 18 godine, stupilo 194 devojčice", rekla je Čustović.

Rekla je da se u Srbiji devojčice, devojke i žene svakodnevno suočavaju sa govorom mržnje, seksizma, mizoginije, diskriminatorskih poruka čak i od strane "najvećih državnih čelnika".

U saopštenju se navodi da se SSP zalaže i za pravo na detinjstvo, slobodu, pravo na odlučivanje, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu devojčica i devojaka.

Međunarodni dan devojčica obeležava se svake godine 11. oktobra u znak podrške njihovim pravima i zaštiti u suočavanju sa specifičnim izazovima.

(Beta, 11.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja