Bliski istok: Hezbolahov dron ubio četiri izraelska vojnika, u izraelskom napadu na Liban više od 50 mrtvih

Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad, jedan od najvećih na izraelske pozicije u poslednjih godinu dana. Kriza u odnosima Izraela i mirovne misije UN u južnom Libanu.

BBC News pre 4 sati
Violeta Santos Moura/Reuters

Nekoliko sati pošto su dva izraelska tenka „uništila" glavnu kapiju ispred položaja privremenih snaga UN u Libanu (UNIFIL), Hezbolah je pogodio izraelsku vojnu bazu na severu zemlje.

U napadu dronom, u nedelju 13. oktobra uveče, jednom od najvećih na izraelske pozicije u poslednjih godinu dana, poginula su četiri vojnika, dok je 58 ranjeno, saopštila je izraelska vojska.

Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad, kojim je, kako tvrdi, gađao kamp za obuku Golanske brigade u toj oblasti, između Tel Aviva i Haife.

To je odgovor na izraelske napade u južnom Libanu i Bejrutu, u četvrtak 10. oktobra, saopšteno je iz kancelarije za medije ove grupe.

Izraelska vojska navodi i da je sedam vojnika teško ranjeno kod Binjamina, 33 kilometra južno od Haife.

Libansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 51 osoba ubijena širom zemlje u nedelju u izraelskim vazdušnim napadima, a još 174 je ranjeno.

Pre zvanične objave izraelske vojske, iz hitne pomoći Magen David Adom (MDA) saopšteno je da je u napadu ranjeno više od 60 ljudi, od kojih je troje u kritičnom stanju, a 37 prebačeno u osam regionalnih bolnica.

Zbog čega MDA i izraelska vojska navode različite brojeve za sada nije jasno.

Neki izraelski mediji izvestili su da je bazu pogodila bespilotna letelica lansirana iz Libana, ali da alarm za rano upozorenje, kako se čini, nije aktiviran na vreme.

Pretpostavlja se da su mnogi ranjeni u vreme napada bili u zajedničkoj kantini.

Na slikama na društvenim mrežama vidi se kantina sa rupom na krovu.

AFP via Getty Images

Borbe se nastavljaju u južnom Libanu, a izraelske snage su objavile da su dva vojnika teško ranjena.

Hezbolah tvrdi je da je naneo ozbiljne gubitke neprijatelju u blizini sela Ramja, na granici Libana i Izraela.

BBC nije uspeo da potvrdi da li se ove izjave odnose na isti incident.

Zategnuti odnosi Izraela i UN

Dok se nastavlja rat Hezbolaha i izraelske vojske, u toku je i kriza u odnosima Izraela i UN-a, odnosno mirovne misije UN u Libanu (UNIFIL).

Reuters

UN su u nedelju, 13. oktobra optužile izraelsku vojsku da je na silu probila ulaz u njenu mirovnu bazu u južnom Libanu, što je poslednji u nizu incidenata Privremenih snaga UN i izraelskih snaga.

Prema UNIFIL-u, dva tenka izraelske vojske uništila su glavnu kapiju baze u nedelju i potom ispalili metke.

Navodno je od dima lakše povređeno 15 pripadnika mirovne misije koji su zadobili iritacije na koži i druge zdravstvene smetnje.

Izraelska vojska je rekla da je ušla u bazu UNIFIL-a da bi evakuisala teško ranjene vojnike.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu prethodno je pozvao Antonija Gutereša, generalnog sekretara UN, da „hitno" povuče predstavnike iz Libana.

Netanjahu je rekao da mirovna misija UN služi kao živi štit Hezbolahu i da stoga treba odmah da se povuče.

Izrael je više puta pozivao mirovne snage da se povuku iz oblasti južnog Libana, gde se od 30. septembra vode intenzivne borbe izraelske vojske i Hezbolaha.

UNIFIL je do sada odbijao ove zahteve.

Skoro 10.000 mirovnih snaga UN iz 50 zemalja stacionirano je u Libanu, zajedno sa oko 800 civilnog osoblja.

Od 1978. godine patroliraju područjem između reke Litani i granice između Libana i Izraela, poznate kao „Plava linija".

Od kada su počeli napadi Izraela na pozicije Hezbolaha u južnom Libanu, ranjeno je pet pripadnika međunarodnih mirovnih snaga.

Izraelska vojska je preuzela odgovornost za incident u kome su dva UN vojnika iz Šri Lanke ranjena, takođe u gradu Nakura.

Izraelski vojnici, koji su delovali u blizini UN baze, otvorili su vatru jer su „uočili pretnju", a napad će biti istražen „na najvišem nivou".

Ministarstvo spoljnih poslova Šri Lanke oštro je osudilo ovaj napad.

U četvrtak, 10. oktobra, dvojica mirovnjaka iz Indonezije su povređeni posle pada sa posmatračkog tornja, jer su izraelski tenkovi otvorili vatru ka njima.

Osuda napada na pripadnike UN mirovne misije

Američki predsednik Džozef Bajden je rekao da je „najstrože zatražio" od Izraela da prekine da puca na mirovne snage.

Lideri Italije, Francuske i Španije su osudili izraelske akcije u zajedničkoj izjavi, zahtevajući prestanak ovakvih dejstava.

Papa Franja pozvao je Izrael da „poštuje" UN mirovnjake.

„Osećam patnju svih ljudi u ovim sukobima, Palestinaca, Izraelaca i Libanaca, i zahtevam da se poštuju pripadnici UN snaga.

„Ponovo pozivam na hitno primirje na svim frontovima, kako bi diplomatijom i dijalogom došli do rešenja", rekao je papa.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.14.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja