Međunarodna izložba savremene sakralne umetnosti

Beta pre 10 sati

Peta po redu, godišnja izložba sakralne umetnosti "Portret na ikoni 2024,"  na kojoj je izlagalo 60 umetnika iz Srbije i regiona, dobila je međunarodni karakter. Održana je u Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu a u organizaciji Kulturnog centra Kaleidoskop.
 
{YTVideo1:}

Na izložba je pokušano da se u digitalno doba, koje je snažno izraženo kroz koncept mas-medija, odgovori na pitanje pitanje kako ikonu možemo smestiti u kontekst savremenog slikarstva.

Član žirija izložbe i profesor na akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju Todor Mitrović kazao je da su za ikonopis bitna dva aspekta, a to je  autentična pobožnost ikonopisca i njegov odnos prema slikarstvu i umetnički talenat.

"Ne možemo biti samo pobožni pa prosto iz pobožnosti naslikati neko remek delo kakva su nastajala u Srednjem veku a ne možemo ni samo biti talentovani i autentični da bi napravili dobar ikonopis. To dvoje nekako mora da se spoji u jednoj ličnosti i da se organski prožme da bi na kraju to što jeste autentična vera postala i autentična umetnost", kazao je on.

Master restauracije i slikarstva Univerziteta u Beogradu Luka Novaković kazao je da je na izložbi najboljeg sakralnog stvaralaštva domaćih autora u protekloj godini , predstavljen i njegov rad.

"Posto je ikonopis likovno delo , ono što je jako važno da temelj toga treba da bude crtež koji je na kvalitetan način odrađen i da se pristupi svakom radu najpre dobrom studijom crteža i planom kako će on izgledati. ", kazao je on.

Publika je mogla da vidi selekciju radova četiri eminentna umetnika iz Rumunije: Mihai Komana, Andreja Musata, Kristine Raileanu i Tome Čituka.

Na ovogodišnji Konkurs pristiglo je 133 rada od 98 autora iz Srbije i regiona. Izložba, čiji autorski koncept potpisuje MA Biljana Jovanović je i u prethodnim izdanjima okupila brojne ikonopisce. Značaj ove izložbe predstavlja činjenica da je crkvena umetnost priznati deo savremene umetnosti.

 
Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)

(Beta, 14.10.2024)

Slikarstvo »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja