Rumunija kupuje više od 1.000 lakih oklopnih vozila od Turske

Beta pre 11 sati

Rumunija će od turske kompanije Otokar kupiti više od 1.000 lakih oklopnih vozila Kobra 2 a ugovor vredan oko 930 miliona dolara predviđa i licencnu proizvodnju dela narudžbine na teritoriji zemlje naručioca.

Kako je preneo portal Balkanska bezbednosna mreža, Rumunija će za nabavku 1.059 lakih taktičkih oklopnih vozila Kobra 2 izdvojiti 934 miliona američkih dolara.

Turska će iz svojih fabrika isporučiti prvih 278 vozila, dok će ostali oklopnjaci biti proizvedeni u Rumuniji.

Vrednost budućih rumunskih Kobri 2 iznosi čak 118 odsto prihoda turske kompanije Otokar u 2023. godini zbog čega ne čudi spremnost Turaka da u velikoj meri izađu u susret rumunskih zahtevima po pitanju tehničkih detalja tih vozila, ispitivanja i prenosa tehnologije u Rumuniju.

S obzirom da će Rumunija u narednom periodu koristiti ogroman broj Kobri 2, odlučeno je da se na teritoriji te zemlje napravi i integrisani logistički centar za njihovo servisiranje.

Period potreban za proizvodnju prvih 278 primeraka biće iskorišćen da se na teritoriji Rumunije jedna fabrika osposobi za licencnu proizvodnju tih vozila, što će unaprediti sposobnosti tamošnje vojne industrije i uvećati njene kapacitete.

Na izložbi naoružanja i vojne opreme BDSA 2024 održanoj krajem maja u Bukureštu, šef klastera turskih vojnih fabrika Sedef Vehbi rekao je da je Otokar spreman da, u slučaju pozitivnog ishoda pregovora, ne samo omogući prenos dela proizvodnje za Rumuniju već da dozvoli da ta fabrika bude i svojevrsni hab za sve buduće evropske naručioce tog vozila.

Kobra 2 je klasično 4x4 MRAP (mine resistant ambush protected) vozilo sa čeličnim trupom u obliku latiničnog slova V, što treba da omogući veće šanse za preživljavanje u slučaju nailaska na nagaznu minu.

Projektovano da izdrži dejstvo oružja malog kalibra, vozilo je ušlo u upotrebu 2013. godine i predstavlja unapređenu verijantu Otokar Kobre, koja se koristi od 1997. godine.

(Beta, 14.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja