Premijer posle Berlina optimističniji o evro-integraciji S. Makedonije

Beta pre 5 sati

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski je danas izjavio da je posle učešća na samitu Berlinskog procesa i sastanaka u glavnom gradu Nemačke optimističniji u pogledu procesa evropskih integracija svoje zemlje.

"Video sam da ima inicijativa koje je pominjala i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok", rekao je Mickoski novinarima i da u interesu razgovora i očekivanja ne može da iznese detalje.

Berbok je u utorak izjavila da je Nemačka uverena da će zastoj evro-integracije Severne Makedonije biti rešen posle prevremenih izbora u Bugarskoj 27. oktobra.

"U Bugarskoj se održavaju izbori i moramo da iskoristimo priliku posle toga", rekla je Berbok, dodavši da se nada da će izmena Ustava Severne Makedonije biti urađena na način prihvatljiv za obe strane.

Severna Makedonija je u julu 2022. formalno počela pristupne pregovore s EU, ali još nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje zbog spora sa Sofijom oko priznavanja u Ustavu bugarske manjine kao konstiututivne.

Predsednik Bugarske Rumen Radev je u nedelju ponovio da nema potrebe za posredovanjem između Skoplja i Sofije. Na pitanje o izjavi Mickoskog da je spreman da pregovara s njim, Radev je rekao da je uvek bio spreman za dijalog, a da "treba praviti razliku između dijaloga i pregovora".

"Pregovori Bugarske i Severne Makedonije su završeni u julu 2022. godine kada su dve zemlje potpisale bilateralni protokol o dobrosusedskom sporazumu. Ako je reč o dijalogu, on bi trebalo da se vodi između Severne Makedonije i Evropske komisije na osnovu prihvaćenog Pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, koji su jednoglasno usvojile sve zemlje članice EU, a prihvatila je Vlada Severne Makedonije", rekao je Radev.

Premijer Severne Makedonije je rekao da je u Briselu 19. septembra kao rešenje ponudio odloženo dejstvo ustavnih izmena koje bi počele da važe kad Severna Makedonija zatvori pregovre, ali da nije naišao na razumevanje.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u Ohridu 27. septembra da je ponudio da posreduje u prevazilaženju konflikta Skoplja i Sofije, koji je blokirao pregovore Severne Makedonije.

(Beta, 16.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja