Bugarska, Rumunija, Srbija i Hrvatska crne tačke Evrope po broju poginulih u saobraćajnim nesrećama

Beta pre 4 sati

Generalni direktorat EU za mobilnost i transport objavio je statistiku poginulih u saobraćajnim udesima za prošlu godinu po kojoj Bugarska, Rumunija, Srbija i Hrvatska zauzimaju vodeća mesta po broju stradalih na milion stanovnika, preneo je danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Baza podataka o udesima na evropskim putevima (CARE), koja osim 27 članica EU obuhvata Srbiju i četiri članice EFTA (Norveška, Island, Švajcarska, Linhenštajn), pokazuje da je prošle godine u saobraćajnim udesima u EU poginulo 20.400 ljudi, a da je zajedno sa članicama EFTA i Srbijom, broj stradalih 21.257.

Po tim podacima, najlošije stoji region Balkana gde sve zemlje sem Slovenije imaju značajno više poginulih na milion stanovnika u odnosu EU prosek koji iznosi 46.

Bugarska prednjači sa 82 poginulih na milion stanovnika. Gledano u apsolutnim brojakama to je 526 ljudi, što je za jedan odsto manje u odnosu na 2022. godinu.

Rumunija je na drugom mestu po evropskoj crnoj statistici saobraćajnih udesa. Podaci CARE ukazuju da je na milion stanovnika poginula 81 osoba, odnosno 1.545 u apsolutnim brojkama. Statistički gledano to je pet odsto manje u odnosu na 2022. godinu.

Na trećem mestu po poginulima u saobraćaju je Letonija sa 75 stradalih na milion stanovnika, odnosno 142 u apsolutnim brojkama. To ujedno i jedina zemlja van Balkana koja se kotira na vrhu crne statistike EU.

Čevrto mesto u toj statistici EU zauzima Srbija sa 74 stradale osobe na milion stanovnika. U apsolutnim brojakama to je 503 poginula što je devet odsto manje stradalih u odnosu na 2022. godinu.

Na petom mestu je Hrvatska sa 71 poginulih na milion stanovnika ili 274 u apsolutnim brojkama. Broj stradalih u toj zemlji nije zabeležio promenu u odnosu na 2022. godinu.

Šesto mesto dele Grčka i Portugalija sa 61 stradalih u udesima na milion stanovnika. Gledano kroz apsolutne brojke u Grčkoj je 2023. poginulo 637 osoba što je pad od tri odsto u odnosu na 2022.

Iznad evropskog proseka je i Mađarska sa 49 poginulih na milion stanovnika, odnosno 472 u ukupnim brojkama. To je ujedno pad od 12 odsto u odnosu na 2022. godinu. Jedina zemlja regiona koja ima manji udeo smrtno stradalih u saobraćajnim udesima od EU proseka je Slovenija sa 39 poginulih na milion stanovnika.

Trenutnom EU statistikom CARE nisu obuhvaćene druge zemlje Zapadnog Balkana poput Albanije, Crne Gore, BiH i Severne Makedonije. Srbija je dobila pristup bazi podataka i status posmatrača jula 2023. godine.

(Beta, 17.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja