Turizam: Može li Srbija da „zatvori” popularni sajt Buking

Ministarstvo turizma tvrdi da platforma Buking omogućava vlasnicima smeštaja da ilegalno posluju, dok iz Bukinga kažu da su spremni da obrazuju korisnike iz Srbije.

BBC News pre 6 sati  |  Jovana Georgievski - BBC
Reuters/Dado Ruvić

Buking, jedna od najvećih platformi za oglašavanje na svetu, našao se na meti optužbi Ministarstva turizma Srbije zbog navodnog omogućavanja reklamiranja smeštaja koji se nelegalno izdaje.

Ministar turizma Husein Memić zapretio je mogućom zabranom sajta Buking (Booking.com), mada je i sam priznao da bi takva mera bila teška za sprovođenje.

„Stručnjaci su nam rekli da je to nemoguće jer će oni uvek naći kanal kako da dođu do naših građana", rekao je Memić.

Blokiranje sajtova na teritoriji države je moguće, ali za to je potreban pravni osnov, kažu iz Šer fondacije, nevladine organizacije koja se bavi ljudskim pravima na internetu.

„Osim toga, postoje relativno lako dostupne tehnologije na internetu, kojima se te zabrane mogu zaobići", objašnjavaju za BBC na srpskom.

Ministarstvo turizma je na nekoliko sastanaka tražilo od Bukinga da uvede sistem provere za oglašivače iz Srbije, sa čime se vlasnici platforme nisu saglasili, odgovorili su iz te institucije za BBC na srpskom.

„Dat je predlog rešenja da se traži jedinstveni identifikacioni broj (JID) registrovanih ugostitelja iz E-turiste, prilikom zaključivanja ugovora između ugostitelja i navedene platforme", kažu iz Ministarstva.

Međutim, dodaju da ga kompanija sa sedištem u Amsterdamu nije prihvatila.

Njihov predlog je informativna kampanja za korisnike, kako bi ih „obavestili o obavezama iz oblasti ugostiteljstva Republike Srbije".

Iz Ministarstva turizma navode da im nije cilj onemogućavanje rada platforme, „već obezbeđivanje poslovanja platforme i ugostitelja" u skladu sa propisima Srbije.

Iz Bukinga do objave ovog teksta nisu odgovorili koliko smeštajnih objekata u Srbiji se oglašava kod njih.

„Buking nudi oglasni prostor, oni ne obavezuju davaoce smeštaja koji se reklamiraju kod njih da dostavljaju potvrde da su registrovani kao ugostitelji", kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), za BBC na srpskom.


Šta je Buking?

Sajt Buking je jedan od najpopularnijih sajtova za rezervisanje smeštaja na svetu.

Platforma nudi isključivo oglasni prostor.

Ima više od 28 miliona registrovanih smeštaja - od luksuznih hotela, preko apartmana, do kamp-prikolica, navodi se na zvaničnom sajtu kompanije.

Sajt je osnovan 1996. godine u Amsterdamu, a danas je dostupan na 43 svetska jezika.


Kakav je zakon u Srbiji?

Ugostitelji u Srbiji u obavezi su da se registruju u Centralnom informacionom sistemu u oblasti ugostiteljstva i turizma (eTurista).

Svaki ugostitelj potom dobija jedinstveni identifikacioni broj (JID).

„Ako izdajete smeštaj, a niste registrovani, time kršite zakon, a turisti koji koriste ove usluge nemaju nikakvu zaštitu", naglašava Seničić.

Analizom podataka sa Bukinga je utvrrđeno da na platformi usluge nude i neregistrovani „ugostitelji", tvrde iz Ministarstva turizma.

„Najčešće radi o objektima za smeštaj u domaćoj radinosti", kažu u Ministarstvu.

Nelegalne smeštaje otkriva turistička inspekcija, podseća Seničić.

„Međutim, njihovi kapaciteti su mali - ima sedamdesetak inspektora koji kontrolišu sve ugostiteljske objekte i turističke agencije u Srbiji", ukazuje on.

Kazne za neregistrovane objekte su od 200.000 do 800.000 dinara za pravno lice i od 150.000 do 350.000 dinara za fizičko lice.

U eTuristi je registrovano ukupno 27.341 ugostiteljskih objekata za smeštaj, od kojih je 22.954 soba i apartman, podaci su Ministarstva turizma Srbije.

Zabrane Bukinga u drugim zemljama

Turska je 2017. godine zabranila sajtu Buking da posluje u ovoj zemlji, upravo kako bi suzbili sivo tržište izdavanja smeštaja.

Zabrana je od tada na snazi, ali ugostitelji, kao i turisti koji putuju u ovu zemlju, pronalaze način da je zaobiđu.

U julu 2024, Buking je Mađarskoj morao da plati kaznu od sedam miliona dolara zbog nepoštene poslovne prakse, prenosi AFP.

Mađarska komisija za zaštitu konkurencije kaznila je platformu zato što „vrši psihološki pritisak na građane da brzo rezervišu smeštaj", kao i zato što korisnicima nije predočavala „jeftinije alternative" tom smeštaju.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.19.2024)

Povezane vesti »

Najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja