AP: Čuveni beogradski hotel Jugoslavija verovatno će biti srušen iako se mnogi protive

Beta pre 4 sati

Čuveni beogradski hotel Jugoslavija, nekada simbol napretka u bivšoj istoimenoj socijalističkoj državi koja se raspala 1990-ih i omiljeno mesto okupljanja lokalnog stanovništva, ali i svetskih lidera, sada je pust i čeka rušenje, piše agencija Asošijeted pres.

Nekada znamenitost puna života, vodeći primer modernističke arhitekture kada je izgrađena 1960-ih, propala je, a budućnost zgrade je neizvesna usled rasprava o njenom istorijskom značaju.

Bela fasada, nekada uglađena i prijatna, sada je oronula i išarana grafitima.

Unutra, nekada raskošni crveni tepisi zatrpani su krhotinama, dok razbacani komadi polomljenog nameštaja nagoveštavaju raskoš koji je nekada ispunjavao sobe i predvorja - izbledele fotelje od somota, pocepani dušeci, zavese koje vise i polomljeni prozori su sve što je ostalo od luksuza koji je nekada bio.

Predsednički apartman obložen drvetom u kome bi boravile najviše zvanice sada je dom golubovima koji uleću kroz razbijeno staklo, opisuje novinar AP današnji izgled hotela.

"Iako se u Beogradu sve užurbanije gradi i najčešće višespratnice, gotovo izvesna sudbina hotela izazvala je kontroverze, pri čemu jedni smatraju da je relikt vredan očuvanja, a drugi vide priliku za novu gradnju iz njegovih ruševina.

"Na svom vrhuncu, nakon što je primio prve goste 1969. godine, bio je to hotel sa pet zvezdica sa jednim od najvećih lustera na svetu od 40.000 Svarovski kristala i 5.000 sijalica.

"Na listi gostiju bili su britanska kraljica Elizabeta Druga, predsednici SAD Ričard Nikson i Džimi Karter, astronauti uključujući i prvog čoveka na Mesecu Nila Armstronga, kao i belgijski i holandski članovi kraljevske porodice", piše AP.

Hotel, sa pogledom na reku Dunav u naselju Novi Beograd, oštećen je u NATO bombardovanju 1999. godine.

U potpunosti su renovirani samo delovi hotela, koji je primao goste sve do pre nekoliko meseci, kada su privatni investitori najavili planove za rušenje objekta i izgradnju novog na njegovom mestu.

Prema idejama novih vlasnika, biće izgrađene dve kule visoke 150 metara u kojima će se nalaziti luksuzni hotel, poslovni prostor i stanovi.

Na pitanje zašto je potrebno da se ovaj znameniti hotel potpuno sruši, a ne renovira, Živorad Vasić, portparol investitora, kaže da postoji više razloga.

"Jedan je jer je tokom bombardovanja 1999. godine dosta delova hotela uništeno. Drugo, ugostiteljstvo se potpuno promenilo. Kada pogledate hotele sada i kako su izgledali ranije, bili su potpuno drugačiji", rekao je on za AP.

Arhitekta i turistički vodič Matija Zlatanović, koji često vodi turiste u hotel, rekao je da su planovi za novi hotel "prilično kontroverzni", posebno zato što "postoje opravdane zabrinutosti oko veličine zgrada koje će biti podignute".

"To prati trend 'kulizacije' Beograda i podizanja ogromnih visokih zgrada svuda. A tek treba da vidimo kakav će uticaj imati na ovaj kraj", dodao je on.

AP piše da nisu srećni ni okolni stanovnici koji će ostati da žive u senkama nebodera te da zbog toga protestuju rekavši da će telima zaustaviti rušenje hotela ako bude bilo potrebno.

Jedna od njih, Svetlana Gojun, rekla je da hotel Jugoslavija "predstavlja ogroman deo istorije".

"Pola sveta je došlo u ovaj hotel, od glumaca, muzičara, političara, pisaca. Svi su vezani za ovaj hotel. Ceo svet zna za taj hotel. A sada ćemo dozvoliti da tako nešto nestane?", upitala je ona, prenosi AP.

(Beta, 19.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja