Kijev zabrinut zbog navoda da Severna Koreja šalje vojnike na front sa ruske strane

Beta pre 4 sati

Ukrajina je zabrinuta zbog mogućeg pogoršanja na frontu ukoliko se ruskoj vojsci pridruže vojnici Severne Koreje.

Bezbednosne strukture Južne Koreje tvrde da je Severna Koreja poslala 1.500 vojnika u baze na ruskom Dalekom istoku na obuku i aklimatizaciju, te da će verovatno biti raspoređeni na frontu u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine je danas u Kijevu na konferenciji za medije sa francuskim kolegom upozorio je da bi učešće severnokorejskih vojnika na ruskoj strani u ratu bila "ogromna" opasnost koja bi mogla da dovede do pogoršanja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je ove nedelje Severnu Koreju da se sprema da pošalje 10.000 vojnika da pomognu u ratnim pohodima Moskve.

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje saopštila je da je sarađivala sa ukrajinskom obaveštajnom službom i da je koristila tehnologiju veštačke inteligencije za prepoznavanje lica da identifikuje severnokorejske vojnike u Donjecku na istoku Ukrajine. Navode da su oni ispomoć ruskim vojnicima za ispaljivanje severnokorejskih raketa.

Severna Koreja je otpremila artiljerijsku municiju, balističke rakete i protivtenkovske rakete Rusiji u više od 13.000 kontejnera od avgusta prošle godine, saopštila je dalje služba, na osnovu naoružanja nađenog na frontu u Ukrajini.

"Direktna vojna saradnja Rusije i Severne Koreje o kojoj su izveštavali strani mediji sada je zvanično potvrđena", navodi se u saopštenju obaveštajne službe.

Pored toga što Rusija i Severna Koreja negiraju da trguju oružjem, Kremlj je odbacio tvrdnje Južne Koreje da je Severna Koreja možda poslala neko vojno osoblje da pomogne Rusiji protiv Ukrajine, prenosi Rojters.

(Beta, 19.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja