Prvi migranti poslati u Albaniju vraćeni u Italiju

Beta pre 7 sati

Prvih 12 migranata poslatih iz Italije u novi prihvatni centar u Albaniji da tamo čekaju obradu svojih zahteva za azil ili proterivanje, vraćeno je u Italiju jer je sud u Rimu odlučio da nema ravnog osnova za taj postupak.Odluka suda od petka je blokirala petogodišnji sporazum Italije i Albanije da Tirana prima 3.000 migranata mesečno koje pokupi italijanska Obalska straža. Oni bi u Albaniji čekali odluku o mogućm azilu u Italiji ili proterivanju u svoje zemlje porekla.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je ranije pozdravila taj sporazum kao "nov model" za rešavanje ilegalnih migracija.

Sud u Rimu je odbio slanje prvoh 12 migranata u Albaniju, uz obrazloženje da ne mogu biti vraćeni u svoje zemlje porekla - Bangladeš i Egipat jer sud te zemlje smatra nedovoljno bezbednim.

Brod italijanske Ratne mornarice je danas preuzeo 12 migranata iz luke Šengđin, 66 kilometara severozapadno od glavnog grada Tirane.

Osoblje tamošnjeg centra za migrante dovedene iz Italije je odbilo da primi još četiri migranta - dva jer su zdravstveno slabo, a dva jer su deca.

Takav pritvor svakog migranta moraju razmotriti strane specijalni migracioni sudovi u Italiji, ma šta Vlada htela.

Meloni je osudila odluku suda u Rimu, a ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi najavio žalbu.

Sporni italijansko-albanski sporazum da tražioci azila smeštaju u zemlji koja nije članica EU, pozdravile su neke zemlje u koje stiže mnogo migranata, a organizacije za ljudska prava smatraju da je to opasan presedan.

(Beta, 19.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja